ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο; Shutterstock

Πιο αποδοτική διαδικασία πληρωμής φόρων με τις νέες τεχνολογίες

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για να καταστήσουν τη διαδικασία πληρωμής φόρων πιο αποδοτική, σύμφωνα με έρευνα της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Tα πλεονεκτήματα που παρέχουν στους φορολογούμενους οι φορολογικές αρχές, ανά τον κόσμο, μέσω της υιοθέτησης των τεχνολογικών λύσεων,αποτυπώνει η 14η ετήσια έκθεση «Paying Taxes 2020» της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020

Σύμφωνα με την έρευνα, σε γενικές γραμμές, το παγκόσμιο μέσο κόστος της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων παρέμεινε σχετικά σταθερό με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευκολίας στην πληρωμή των φόρων από τις επιχειρήσεις: χρόνος συμμόρφωσης (234 ώρες), αριθμός πληρωμών (23,1), συνολικό συντελεστή φόρων και συνεισφορών (40,5%) και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε συνέχεια της υποβολής φορολογικής δήλωσης (60,9 στα 100).

Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για να καταστήσουν τη διαδικασία πληρωμής φόρων πιο αποδοτική, ενώ εξελίσσονται συνεχώς. «Είναι σημαντικό για τις φορολογικές διοικήσεις να παραμένουν ενήμερες σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις εκμεταλλεύονται προς όφελος δικό τους αλλά και των φορολογούμενων. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, θα έπρεπε να ενσωματώσουν τις νέες φορολογικές τεχνολογίες στις λειτουργίες τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των φορολογικών διοικήσεων για δεδομένα», αναφέρεται σχετικά.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν οτι η μεταστροφή στη τεχνολογία και η χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχουν αρχίσει να δείχνουν θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα όσον αφορά στο χρόνο και στο διαχειριστικό κόστος που απαιτείται τόσο για τις εταιρείες που θέλουν να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και για το ελληνικό κράτος που επιθυμεί να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με τους φορολογούμενους», σχολιάζει η κυρία Κατερίνα Γριβάκη, Tax Director της PwC Ελλάδας.

Και προσθέτει: «Η απλοποίηση και ο αυτοματισμός των συναλλαγών μεταξύ κράτους και φορολογούμενου, παρόλο που δεν αποτελούν το μόνο κίνητρο, μπορεί να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των φορολογούμενων αλλά και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την παροχή κινήτρων για επενδύσεις και συνολικά θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Φορολογικά κίνητρα προτείνει η Κομισιόν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Το μετοχικό κεφάλαιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ταχέως αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις στα αρχικά τους στάδια και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.