ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτινάχθηκε το κόστος διαβίωσης στη Βουλγαρία το δ' τρίμηνο του 2021

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δύο ενήλικες και ένα παιδί μικρότερο των 14 ετών χρειάζονταν καθαρό μηνιαίο εισόδημα 2.066 λέβα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας για το κόστος διαβίωσης του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία (CITUB).

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε μέσω βιντεοδιάσκεψης η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιολέτα Ιβάνοβα. Όπως δήλωσε, το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατά 181 λέβα το 2021.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λιούμποσλαβ Κοστόφ δήλωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 δεν δίνει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος. Ο ελάχιστος μισθός έχασε την αγοραστική του δύναμη το 2021, αλλά δεν θα καταστεί δυνατό να ανακτηθεί από την 1η Απριλίου με δεδομένες τις νέες προβλέψεις για πληθωρισμό 7,5% και όχι αυτόν (5,6%) που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Κοστόφ, υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας, εάν θα ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν, δήλωσε η Ιβάνοβα.

"Από τον Μάρτιο του 2021, υπολειπόμαστε έναντι του κόστους διαβίωσης και ο ελάχιστος μισθός θα έπρεπε να είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 60 λέβα, όπως είχε προβλεφθεί", δήλωσε ο πρόεδρος του CITUB Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

Οπως δήλωσε, 500.000 αυτοαπασχολούμενοι που αντιστοιχούν στο 22% όλων των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβαν τον ελάχιστο μισθό. Αυτοί απασχολούνται κυρίως στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, τη μεταποιητική βιομηχανία, τις κατασκευές, τη βιομηχανία της φιλοξενίας, τις επισκευές αυτοκινήτων, το εμπόριο και είναι εκτός του δημόσιου τομέα.

Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο ελάχιστο μισθό. Το CITUB προβλέπει ότι το 2022 ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία θα ανέλθει στα 1.734 λέβα, είπε ο Ντιμιτρόφ, και την 1η Ιουλίου 2022 ο ελάχιστος μισθός θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στα 760 λέβα και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 100 λέβα από το 2023.

Ο Λιούμποσλαβ Ιβάνοφ παρουσίασε το ωριαίο κόστος εργασίας. Με 6,5 ευρώ την ώρα, η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας. Ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία υπολείπεται πολύ έναντι του μέσου επιπέδου της ΕΕ. Ο Βούλγαρος εργάτης έχει τη μισή παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά λαμβάνει τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερα.

Το CITUB ζητεί αφορολόγητο ελάχιστο ίσο με τον ελάχιστο μισθό και αύξηση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα κατά 10%. Ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι τιμές της ενέργειας προκαλούν σοβαρή ανησυχία και ότι το CITUB θα ζητήσει ανακατανομή και αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 650 εκατομμύρια λέβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση Λαγκάρντ στους ηγέτες της Ε.Ε. για πάταξη του πληθωρισμού

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων οδηγούν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα παραμείνει αυξημένος για το επόμενο διάστημα και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Bulgary-Kiril-Petkov
ΔΙΕΘΝΗ

Έπεσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας

Στις τέταρτες εκλογές από τον Απρίλιο του 2021 αναμένεται να οδηγηθεί και πάλι η Βουλγαρία που κινδυνεύει να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τα σχέδια της για να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο 9,1%, ο πληθωρισμός τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες προτού κορυφωθεί ελαφρώς πάνω από το 11% τον Οκτώβριο.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η έκρηξη του πληθωρισμού περιορίζει τις διακοπές των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers το 73% των Γερμανών δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να περιορίσει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της αύξησης των τιμών. Αναγκαίες οι εκπτώσεις και προσφορές για να αυξηθεί η φετινή ζήτηση.