ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, EKT, Lagarde
Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον έτος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.

«Αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, είπε η Κ. Λαγκάρντ.

Παρόλα αυτά οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε.

«Σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», ανέφερε η Λαγκάρντ. Όπως είπε, αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης, ότι λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Τέλος, η Κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία).

Το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε η Κ. Λαγκάρντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

Τον Σεπτέμβριο, η EKT έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από τις προβλέψεις

Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, σημείωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχει τελειώσει ακόμη η «σφιχτή» νομισματική πολιτική

Επίμονος και υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι νικήσαμε», το μήνυμα Λαγκάρντ.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το αεροπλάνο των επιτοκίων θα συνεχίσει να ανεβαίνει

Δεν έχει φθάσει ακόμη στο ζενίθ του ο δομικός πληθωρισμός, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία εκτιμά ότι η τράπεζα έχει ακόμη «δρόμο να διανύσει» αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.