ΓΔ: 1187.18 -0.39% Τζίρος: 26.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

Μελέτη: Ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει τα νεογέννητα

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο ερώτημα εάν τα οφέλη του εμβολιασμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επεκτείνονται στα νεογέννητα, τα οποία θα ήταν πολύ μικρά για να εμβολιαστούν τα ίδια.

Ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του κορονοϊού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη νοσηλειών βρεφών με Covid-19, ειδικά εάν οι μέλλουσες μητέρες εμβολιάστηκαν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί ερευνητές.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο ερώτημα εάν τα οφέλη του εμβολιασμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επεκτείνονται στα νεογέννητα, τα οποία θα ήταν πολύ μικρά για να εμβολιαστούν τα ίδια.

Οι ερευνητές από διάφορα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ, εξέτασαν παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Η μελέτη αναλύει τα δεδομένα από 379 νοσηλευόμενα βρέφη, 176 με Covid-19 και 203 που εισήχθησαν για άλλους λόγους. Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήταν κατά 61% αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών βρεφών των οποίων οι μητέρες εμβολιάστηκαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η προστασία αυτή αυξανόταν στο 80% όταν οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί από την 21η εβδομάδα της κύησης έως και 14 ημέρες πριν από τον τοκετό. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωνόταν στο 32% για βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί σε προγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα (των εμβολίων) στις πρώτες εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή εξαιτίας του μικρού δείγματος.

«Στην παρούσα φάση θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τόσο τη μαμά όσο και το βρέφος», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ντάνα Μίνι-Ντέλμαν των CDC. «Επομένως, μόλις μία έγκυος είναι πρόθυμη να εμβολιαστεί, θα πρέπει να το κάνει», συμπλήρωσε.

Οι εγκυμονούσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 και η μόλυνση με κορονοϊό στη διάρκεια της κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, θνησιγενείας και πιθανόν άλλων επιπλοκών της κύησης, σύμφωνα με τα CDC.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid-19 δεν συσχετίστηκε με πρόωρους τοκετούς ή λιποβαρή νεογέννητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναμνηστική δόση για τους εφήβους 12-15 ετών συνιστούν τα CDC

Σε ανακοίνωσή του, ο φορέας επιβεβαίωσε πως πλέον συνιστά όλοι οι έφηβοι 12 ως 17 ετών να λαμβάνουν ενισχυτική δόση 5 μήνες αφού ολοκληρώσουν το σχήμα εμβολιασμού τους με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.