ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» κατά 25% στις τιμές παραγωγού σε Γερμανία τον Ιανουάριο 

Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα διψήφιας ανόδου του συγκεκριμένου δείκτη, καθώς κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε αυξηθεί κατά 18,4%, 19,2% και 24,2% αντίστοιχα. 

Εντυπωσιακή άνοδο, η οποία ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 25%, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών ενέργειας. 

Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα διψήφιας ανόδου του συγκεκριμένου δείκτη, καθώς κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε αυξηθεί κατά 18,4%, 19,2% και 24,2% αντίστοιχα. 

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters είχαν εκτιμήσει ότι η αύξηση θα διαμορφώνονταν στο 24,4%. Βάσει των επιμέρους στοιχείων που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 66,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ εάν αφαιρεθεί αυτό το δεδομένο ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 12%. 

Παράλληλα οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 2,2% σε μηνιαία, αρκετά χαμηλότερα από το 5% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η έκρηξη του πληθωρισμού περιορίζει τις διακοπές των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers το 73% των Γερμανών δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να περιορίσει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της αύξησης των τιμών. Αναγκαίες οι εκπτώσεις και προσφορές για να αυξηθεί η φετινή ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος ανατιμήσεων έως και 10% στα τρόφιμα για την Γερμανία

Αυξάνεται ο προβληματισμός για τους Γερμανούς πολίτες που ανησυχούν περισσότερο πλέον για το αν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ ο καλπάζων πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.