ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Boyko Borissov, Prime Minister of Bulgaria, Μπόικο Μπορίσοφ, Βουλγαρία
Φωτο: Shutterstock

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με 120 υποθέσεις της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλγαρία», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») Μπόικο Μπορίσοφ συνελήφθη την Πέμπτη σε αστυνομική επιχείρηση που συνδέεται με έρευνα της Εισαγγελίας της ΕΕ, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Μπορίσοφ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο όταν έχασε τις εκλογές με φόντο τη λαϊκή οργή για τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού στο φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενος να επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και μια σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ, η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, επίσης συνελήφθησαν.

«Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με 120 υποθέσεις που ερευνά το Γραφείο της Εισαγγελίας της ΕΕ στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η Μέντα Στογιάνοβα και η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα τέθηκαν επί του παρόντος υπό κράτηση», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της ΕΕ, υπό τη Ρουμάνα πρώην εισαγγελέα αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς Λάουρα Κοβέσι, ερευνά υποθέσεις σοβαρής απάτης που σχετίζονται με κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων.

Δεκάδες στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος GERB συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπορίσοφ, στα περίχωρα της Σόφιας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για πολιτικό διωγμό.

«Σε βάρος του Μπορίσοφ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μέχρι στιγμής. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του. Μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου πιθανότατα θα κρατηθεί για 24 ώρες», δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, ο Μένκο Μενκόφ, σε δημοσιογράφους.

Η Λάουρα Κοβέσι, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στη Σόφια χθες, δήλωσε ότι το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της ΕΕ έχει λάβει ρεκόρ καταγγελιών στη Βουλγαρία και διενεργεί 120 έρευνες.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μέσω Facebook.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος σε συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Eurovision 2026: Η Βουλγαρία γιορτάζει τη νίκη της Dara με το «Bangaranga»

Θριαμβευτική επιστροφή για την Dara μετά την πρώτη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision με το «Bangaranga». Εκατοντάδες θαυμαστές γιόρτασαν στη Σόφια, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε το ταλέντο και τον επαγγελματισμό της τραγουδίστριας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Συνελήφθη αλλοδαπό ζευγάρι για διαρρήξεις και κλοπές

Συνελήφθη νεαρό ζευγάρι από τη Βουλγαρία στη Ρόδο για διαδοχικές κλοπές και απόπειρες διαρρήξεων σε καταστήματα, με συνολική λεία άνω των 1.400 ευρώ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συνεργασία για επέκταση του Διαδρόμου με Β. Μακεδονία και Σερβία

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια και Διασυνδεσιμότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή υπουργών από Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και επικεφαλής ενεργειακών φορέων.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια την Παρασκευή στην Αθήνα

Στην Αθήνα διεξάγεται αύριο τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στις υποδομές και τη συνεργασία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ράντεφ για την ανάληψη καθηκόντων του

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τόνισε την προσδοκία του για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μέσω ανάρτησης στο Χ.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια αποφασισμένη κατά του λαθρεμπορίου φαρμάκων, λέει το ΥΠΕΣ

Η Βουλγαρία δείχνει αποφασιστικότητα κατά του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Εντόπισε παράνομο εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων, ενώ στην επιχείρηση Pangea XVIII έγιναν 270 συλλήψεις και κατασχέθηκαν εκατομμύρια παράνομα φάρμακα.