Φώτο: Shutterstock

Ευρωζώνη: Η μεταποίηση συρρικνώθηκε για 10ο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο

Συρρικνώθηκε το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αλλά τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει. Ο δείκτης αισιοδοξίας είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και πάνω από 6 χρόνια.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για 10ο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο αν και διαφαίνεται ότι τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, ο οποίος από τον Φεβρουάριο βρίσκεται χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 46,9 μονάδες. Η τιμή ήταν πάνω από τις 45,9 μονάδες του Οκτωβρίου και υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 46,6 μονάδων. Ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από τις 46,6 μονάδες.

«Αν και ακόμα σηματοδοτεί σημαντικό ρυθμό μείωσης, ο μεταποιητικός PMI φέρνει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις που θα τροφοδοτήσουν εικασίες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει τους παραγωγούς στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση, οι αγορές πρώτων υλών και το ανεκτέλεστο εργασιών μειώθηκαν με μικρότερο ρυθμό, ενώ ο δείκτης για τον βαθμό αισιοδοξίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και πάνω από έξι χρόνια -ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 55,3 από τις 51,09 μονάδες.

«Ίσως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η σημαντική ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος, ιδιαίτερα στη Γερμανία», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν το Grexit λέει ο Μπενουά Κερέ

«Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία του συνέντευξή ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Markit: Αδύναμη η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο

Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο σύνθετος ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,7. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στήριξη από την ΕΚΤ θα χρειαστεί η ευρωζώνη

Η διεθνής αβεβαιότητα πιθανόν να καταστήσει αναγκαία μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλ. Λεκκός. Όμως, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια.