ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hong Kong-Protest
ΑΠΕ

Έλλειμμα για πρώτη φορά σε 15 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ λόγω πολιτικής κρίσης

Η πολιτική κρίση και ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ δημιούργησαν δημοσιονομικό έλλειμμα στο Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια.

Το Χονγκ Κονγκ θα καταγράψει το πρώτο του δημοσιονομικό έλλειμμα εδώ και 15 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός του επί των Οικονομικών, καθώς η οικονομία του ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρο υφίσταται τις επιπτώσεις της εγχώριας πολιτικής κρίσης και του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Πολ Τσαν εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της πρώην βρετανικής αποικίας αναμένεται το 2019 να συρρικνωθεί κατά 1,3%, κάτι που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες είναι πλεονασματικός.

Ο Τσαν απέδωσε το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2019-2020 στη μείωση των φορολογικών εσόδων, στην επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων και στις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

«Στο τέλος του οικονομικού έτους, η κυβέρνηση του ΕΔΠ θα είναι στο κόκκινο», δήλωσε ο Τσαν, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

«Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ βιώνει αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Τσαν, καλώντας τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες.

Η μητρόπολη βιώνει τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες την πιο σοβαρή της κρίση από τότε που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που έχουν κυρίως ως αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ έχει επίσης επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ, με την ημιαυτόνομη περιοχή να αποτελεί μια από τις πλατφόρμες συναλλαγών μεταξύ της κινεζικής αγοράς και των διεθνών αγορών.

Ο προϋπολογισμός του Χονγκ Κονγκ έχει να καταγράψει έλλειμμα από το 2003, τη χρονιά της επιδημίας του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που στοίχισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».
ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης στο Χονγκ Κονγκ

Ο ασθενής, ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών που κατοικεί στο Χονγκ Κονγκ, βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου, αφού παρουσίασε συμπτώματα. Αφού ανάρρωσε, υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε αρνητικός δύο φορές.