ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
scott-morrison-australia
Φωτο: Shutterstock

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προκήρυξε ομοσπονδιακές εκλογές την 21η Μαΐου

Οι περίπου 17 εκατ. Αυστραλοί ψηφοφόροι θα κληθούν τον επόμενο μήνα, όπως κάθε τρία χρόνια, να αναδείξουν τα μέλη της Βουλής και της μισής Γερουσίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προκήρυξε σήμερα ομοσπονδιακές εκλογές την 21η Μαΐου, αρχίζοντας τη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία έπειτα από μια θητεία που σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές και την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι περίπου 17 εκατ. Αυστραλοί ψηφοφόροι θα κληθούν τον επόμενο μήνα, όπως κάθε τρία χρόνια, να αναδείξουν τα μέλη της Βουλής και της μισής Γερουσίας. Ο αρχηγός του κόμματος που θα επικρατήσει θα ονομαστεί ομοσπονδιακός πρωθυπουργός.

«Αυτές οι εκλογές αφορούν εσάς κανέναν άλλο», το διακύβευμά τους «είναι η χώρα μας και το μέλλον της», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις οδεύει σε ήττα από την κεντροαριστερά.

«Ξέρω πως οι Αυστραλοί πέρασαν πολύ δύσκολη περίοδο. Ξέρω επίσης ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες προκλήσεις τα χρόνια που θα έρθουν», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, που ασκεί στην εξουσία δέκα χρόνια.

Ο κ. Μόρισον, που επιδιώκει να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εξασφαλίσει δεύτερη συναπτή θητεία μετά τον Τζον Χάουαρντ το 2004, βρίσκεται κατά δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από το Εργατικό Κόμμα του Άντονι Αλμπανέζι από τον Ιούνιο του 2021.

Ο Σκοτ Μόρισον ανέλαβε το αξίωμα μετά την εσωκομματική εξέγερση εναντίον του προκατόχου του Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Εννέα μήνες αργότερα, η συντηρητική συμμαχία της οποίας ήταν επικεφαλής έμεινε στην εξουσία με εκλογική νίκη που διέψευσε όλα τα προγνωστικά, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Παρά το ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και η οικονομία ανακάμπτει, ο κ. Μόρισον επικρίνεται για το πώς διαχειρίστηκε τις γιγαντιαίες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Instagram μπλοκαρισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Instagram: Ειδοποιήσεις σε γονείς ανήλικων για αυτοκτονικές αναζητήσεις

Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το έφηβο παιδί τους κάνει συχνές αναζητήσεις για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό, ενώ αυξάνονται οι χώρες που σκέφτονται περιορισμούς στα social media για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: «Δεν θεωρώ δεδομένη την ασφάλειά μου» μετά την απειλή για βόμβα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, απομακρύνθηκε προσωρινά από την κατοικία του στην Καμπέρα λόγω απειλής για βόμβα, ωστόσο επέστρεψε αφού δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο. Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλός γυναικολόγος κατηγορείται για αχρείαστα χειρουργεία σε ασθενείς

Η αυστραλιανή αστυνομία ερευνά γυναικολόγο στη Μελβούρνη που κατηγορείται για περιττές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες χωρίς επαρκή διάγνωση, με ασθενείς να αναφέρουν σοβαρό πόνο για μεγάλο διάστημα μετά τις επεμβάσεις.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αλμπανέζι στηρίζει τον αποκλεισμό του Άντριου από τη διαδοχή του θρόνου

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι στηρίζει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του πρώην πρίγκιπα από τη διαδοχή στον βρετανικό θρόνο, λόγω της πρόσφατης σύλληψής του και των σοβαρών αιτιάσεων που εμπλέκουν τον Τζέφρι Επστιν.
Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για απειλητική επιστολή σε μεγάλο τζαμί της Αυστραλίας στο Ραμαζάνι

Η αστυνομία της Αυστραλίας ερευνά απειλητική επιστολή με σκίτσο γουρουνιού που στάλθηκε στο μεγαλύτερο τζαμί της χώρας, στη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αυξάνονται οι περιπολίες σε θρησκευτικούς χώρους και κοινότητες.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Δεν θα δοθεί βοήθεια σε 34 συγγενείς μελών ΙΚ στη Συρία

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως η Αυστραλία δεν θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό πολιτών της από καταυλισμό στη Συρία και υπογράμμισε ότι όσοι επιστρέψουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.