ΓΔ: 788.54 -2.11% Τζίρος: 43.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε υψηλό άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, έφθασε στο 8,5%

Σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του 1981 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ με το κόστος της ενέργειας αλλά και των τροφίμων να είναι οι δύο τομείς που είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς έφθασε στο 8,5%, ελαφρώς υψηλότερα από το 8,4% που είχαν εκτιμήσει οι αγορές, με τις τιμές ενέργειας να είναι ο βασικός τροφοδότησης της ανόδου. 

Εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός, διαμορφώθηκε στο 6,5%, εντός των εκτιμήσεων, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 1982. 

Τα στοιχεία αντανακλούσαν αυξήσεις τιμών που είχαν να παρατηρηθούν στις ΗΠΑ από την εποχή του στασιμοπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η συνολική μέτρηση του Μαρτίου ήταν μάλιστα η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 1981. 

Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού, οι πραγματικές αποδοχές, παρά την αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξακολουθούσαν να μην συμβαδίζουν με το κόστος ζωής. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές σημείωσαν εποχικά προσαρμοσμένη μείωση 0,8% για τον μήνα, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Fed έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει μέχρι το υπόλοιπο του έτους και μέχρι το 2023.

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1% για το μήνα και κατά 8,8% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11% και 32% αντίστοιχα, ενώ το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε άλλο ένα 0,5% για το μήνα, καθιστώντας την αύξηση 12 μηνών ένα ιλιγγιώδες 5%.

Ένας τομέας που αποτέλεσε σημαντικό μοχλό στην έκρηξη του πληθωρισμού υποχώρησε τον Μάρτιο. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών μειώθηκαν κατά 3,8% για το μήνα, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 35,3% σε ετήσια βάση. Επίσης, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκαν κατά 0,4%.

Αυτές οι μειώσεις, ωστόσο, αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη στα είδη ένδυσης, στις υπηρεσίες εκτός ενέργειας και στην ιατρική περίθαλψη, καθεμία από τις οποίες αυξήθηκε κατά 0,6% για το μήνα. Οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν επίσης κατά 2%, αυξάνοντας την αύξηση 12 μηνών στο 7,7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.