ΓΔ: 2207.69 -0.14% Τζίρος: 34.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:42
Φώτο: Shutterstock

Έως 50 εκ. εκτοπισμένοι κάθε χρόνο στο τέλος του αιώνα λόγω υπερχείλισης ποταμών

Ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές.

Ο αριθμός αυτός θα είναι πενταπλάσιος από τον μέσο όρο των 10 εκατομμυρίων που εκτοπίζονταν ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως το 2005.

Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και λιώνουν οι πάγοι, προκαλώντας πιο συχνές και σοβαρές πλημμύρες, επεσήμανε ο συντάκτης της έκθεσης Τζάστον Τζινέτι, επικεφαλής αναλύσεων του International Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα εκτοπιστεί εξαιτίας των πλημμύρων ποταμών ενδέχεται να παραμείνει στα 20 εκατομμύρια τον χρόνο, αν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, πρόσθεσε.

Όμως βάσει των υπαρχόντων σχεδίων η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3 βαθμοί Κελσίου, εκτιμούν οι επιστήμονες.

«Ο εκτοπισμός εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αποτελεί τεράστια πρόκληση παγκοσμίως», κατήγγειλε ο Τζινέτι.

«Αναμένουμε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, οπότε είναι υψίστης σημασίας να κατανοήσουμε το μέγεθος του μελλοντικού κινδύνου, τι τον προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Το IDMC πρόκειται να επεκτείνει σύντομα τις αναλύσεις του για να προβλέψει τον μελλοντικό εκτοπισμό ανθρώπων εξαιτίας των καταιγίδων.

Τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πιο ισχυρές πυρκαγιές ανάγκαζαν κάθε χρόνο περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους την τελευταία δεκαετία, ενώ το πρόβλημα θα χειροτερέψει αν οι ηγέτες των κρατών δεν προχωρήσουν άμεσα σε σχέδια για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών.

Ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος αστικός σχεδιασμός θα βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος, όπως και οι επενδύσεις σε συστήματα απομάκρυνσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Κάποιες χώρες στην Ασία, κυρίως η Ινδία, το Μπανγκλαντές και η Κίνα, έχουν αναπτύξει τρόπους για τη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που θα πρέπει να μιμηθούν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο από την υπερχείλιση ποταμών δεν κινδυνεύουν μόνο οι φτωχές χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να ανεγείρονται σπίτια και κτίρια σε περιοχές γύρω από ποτάμια που υπερχειλίζουν συχνά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο επισπεύδει την οργάνωση σύγχρονων μετεωρολογικών υπηρεσιών

Το Πεκίνο ενισχύει το σύστημα μετεωρολογικών υπηρεσιών για την ενέργεια. Η CMA και η NEA ανακοίνωσαν 20 δράσεις για την αναβάθμιση υπηρεσιών σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα, από παραγωγή έως πωλήσεις, ενισχύοντας την υποστήριξη.
Πλημμύρα στις Κυκλάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλημμύρες στην Ελλάδα: Υπο πίεση τα ρέματα, ανάγκη για πρόγνωση

Οι πρόσφατες έντονες βροχές, αλλά και το περιστατικό στο ρέμα της Πικροδάφνης με τις σοβαρές ζημιές, ανέδειξαν ξανά τα ερωτήματα για την τρωτότητα της χώρας σε ακραία φαινόμενα, που δεν οφείλεται μόνο στην ένταση της βροχής.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Κουνούπια και κλίμα: Μεγαλώνουν και εξαπλώνονται λόγω αλλαγών

Η κλιματική αλλαγή με υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις διευκολύνει τα κουνούπια να εμφανίζονται σε νέες περιοχές, όπως η Ισλανδία. Ο βιολογικός κύκλος τους εξαρτάται από το κλίμα, όπως εξηγούν ειδικοί εντομολόγοι.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω καύσωνα

Ισχυρές φωτιές σε ξηρές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κατέστρεψαν σπίτια και δάση, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδί, αγνοούνται.