ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Αναβαθμίζει στο 6,1% την εκτίμηση για τον πληθωρισμό

Για το 2023 το Βερολίνο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8%, ενώ «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος στο 2,2% και στο 2,5% για το 2023.

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος στο 6,1% λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, από 3,3% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είναι στην κατοχή του Reuters.

Ο γερμανικός ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο και τον Απρίλιο.

Το Βερολίνο, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του την Τετάρτη, βλέπει την αύξηση των τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στο 2,8% το 2023, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν άλμα κατά 9,7% φέτος, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει η κυβέρνηση στις προβλέψεις του Ιανουαρίου. Το 2023, οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν πιο αργά με ρυθμό 4,8%, όπως έδειξε το έγγραφο.

Μια πηγή είχε δηλώσει στο Reuters ήδη από την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να μειώσει στις εαρινές προβλέψεις της τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για το 2022 στο 2,2% από 3,6% και έβλεπε την ανάπτυξη να επιταχύνεται ελαφρώς στο 2,5% το 2023.

Το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε απροσδόκητα ελαφρώς τον Απρίλιο, μετά από μεγάλη πτώση τον Μάρτιο, καθώς οι εταιρείες ήταν λιγότερο απαισιόδοξες αφού η οικονομία φάνηκε ανθεκτική μετά το αρχικό σοκ του πολέμου στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η έκρηξη του πληθωρισμού περιορίζει τις διακοπές των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers το 73% των Γερμανών δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να περιορίσει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της αύξησης των τιμών. Αναγκαίες οι εκπτώσεις και προσφορές για να αυξηθεί η φετινή ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος ανατιμήσεων έως και 10% στα τρόφιμα για την Γερμανία

Αυξάνεται ο προβληματισμός για τους Γερμανούς πολίτες που ανησυχούν περισσότερο πλέον για το αν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ ο καλπάζων πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.