ΓΔ: 792.87 0.18% Τζίρος: 32.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:43:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Facebook, Metaverse
Φωτο: Shutterstock

Μαζί με τους χρήστες του Facebook ανεβαίνουν και οι μετοχές της Meta

Τα έσοδα της περιόδου σημείωσαν άλμα 6,6% στα 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ήταν υψηλότερα αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε η εταιρεία.

Περισσότερους χρήστες από ότι περίμενε πρόσθεσε το Facebook το πρώτο τρίμηνο, απομακρύνοντας ενδεχομένως τις ανησυχίες ότι η εταιρεία χάνει τη δυναμική της, καθώς μια νέα γενιά συρρέει σε νεότερους ιστότοπους όπως το TikTok.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο άνω του 19% στις τελευταίες συναλλαγές, όπως αναφέρει το Bloomberg, αφού η μητρική εταιρεία του Facebook Meta Platforms Inc. ανακοίνωσε 1,96 δισεκατομμύρια καθημερινούς χρήστες για τη ναυαρχίδα της πλατφόρμας της, μια επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πρώτη μείωση που σημειώθηκε το τρίμηνο του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει 1,94 δισεκατομμύρια. 

Τα έσοδα της περιόδου σημείωσαν άλμα 6,6% στα 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ήταν υψηλότερα αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε η εταιρεία. Η μετοχή είχε πέσει σχεδόν 50% φέτος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα και η κινητήρια δύναμη κέρδους της Meta - η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - έχανε τη δύναμή της.

Αυτές οι ανησυχίες φαίνεται να έχουν ξεχαστεί - τουλάχιστον προς το παρόν - δεδομένου ότι το Facebook πρόσθεσε 31 εκατομμύρια νέους καθημερινά ενεργούς χρήστες στο πρόσφατο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, πολλές από τις προκλήσεις της Meta παραμένουν. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αναγνωρίσει ότι η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance Ltd., παρέχει σοβαρό ανταγωνισμό για την προσοχή των νεαρών χρηστών. 

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στους κανόνες συλλογής δεδομένων στα iPhones της Apple Inc. εμπόδισαν τη δυνατότητα της Meta να προβάλλει στους χρήστες στοχευμένες διαφημίσεις. Το προηγούμενο τρίμηνο, τα στελέχη της Meta δήλωσαν ότι οι αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής θα μειώσουν τις πωλήσεις της εταιρείας το 2022 κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διαφημιστές ξοδεύουν επίσης λιγότερα χρήματα λόγω των προβλημάτων με τις αλυσίδες εφοδιασμού, του πληθωρισμού και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσαν τα στελέχη της Meta.

Μια παρατεταμένη επιβράδυνση θα καθιστούσε δυσκολότερο για την εταιρεία να δικαιολογήσει το ακριβό, τροφοδοτούμενο με εικονική πραγματικότητα όραμα του Ζούκερμπεργκ για το metaverse, μια επιχείρηση που δεν θα αποφέρει κέρδη για χρόνια.

Οι μετοχές της Meta, με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια, ανέβηκαν μέχρι και τα 210,14 δολάρια σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την έκθεση. Είχαν υποχωρήσει κατά 3,3% στα 174,95 δολάρια στο κλείσιμο της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. 

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν 7,47 δισ. δολάρια ή 2,72 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει κέρδη 2,56 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο θα διαμορφωθούν στα 28 με 30 δισ. δολάρια, ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, σε σύγκριση με τα 30,7 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Και πάλι, η εταιρεία επισήμανε ως παράγοντα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Facebook έκλεισε κατ’ αρχήν συμφωνία για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook μεταφράζει 200 γλώσσες

Η Meta επισημαίνει ότι «επειδή δεν υπάρχουν μεταφραστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας για εκατοντάδες γλώσσες, δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο».
Facebook, Metaverse
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ να περιορίσουν facebook και instagram

Η Μόσχα καλεί την Ουάσιγκτον να σταματήσει η πολιτική της Meta Platforms να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν στη βία εναντίον Ρώσων αίροντας προσωρινά την απαγόρευση του λόγου μίσους. Η Ρωσία έχει ήδη απαγορεύσει τo fb στην επικράτειά της.