ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αεροσκάφος Qantas φράχτης
Αεροπλάνα της Qantas σταθμευμένα πίσω από περίφραξη στο αεροδρόμιο.

Έτοιμη η Qantas για τη μεγαλύτερη απευθείας πτήση με τα νέα Airbus

Οι πτήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2025, θα χρησιμοποιούν αεροσκάφη ειδικά διαμορφωμένα με επιπλέον premium καθίσματα και μειωμένη συνολική χωρητικότητα για ένα ταξίδι 20 ωρών.

Δώδεκα ειδικά αεροσκάφη Airbus A350-1000 έχει παραγγείλει η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas Airways προκειμένου να πραγματοποιήσει απευθείας πτήσεις από το Σίδνεϊ στο Λονδίνο, σε ένα στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ότι οι επιβάτες θα πληρώσουν ένα premium εισιτήριο για να εξοικονομήσουν τέσσερις ώρες στη δημοφιλή διαδρομή.

Οι πτήσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2025, και όπως αναφέρει το Reuters, θα χρησιμοποιούν αεροσκάφη ειδικά διαμορφωμένα με επιπλέον premium καθίσματα και μειωμένη συνολική χωρητικότητα για να μεταφέρουν έως και 238 επιβάτες σε ένα ταξίδι 20 ωρών - τη μεγαλύτερη απευθείας εμπορική πτήση στον κόσμο.

Το επί μακρόν συζητούμενο επίτευγμα θα δώσει στην Qantas μια ώθηση μάρκετινγκ σε μια διαδρομή που εδώ και καιρό αποκαλείται «διαδρομή καγκουρό» - επειδή όλες οι πτήσεις έπρεπε να κάνουν άλματα, κάνοντας κάπου στάση για καύσιμα. Στους ανταγωνιστές που θα προσφέρουν υπηρεσίες με μία στάση θα περιλαμβάνονται η Singapore Airlines Ltd, η Emirates και η Qatar Airways.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος καυσίμων και η χαμηλή πυκνότητα καμπίνας σημαίνουν ότι απαιτείται ένα σημαντικό πριμ εσόδων για να καταστούν βιώσιμες οι απευθείας πτήσεις της Qantas. Η αεροπορική εταιρεία δεν ανέφερε τι θα χρεώσει.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια για την υπηρεσία τη Δευτέρα, η Qantas δήλωσε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς και τα σημάδια βελτίωσης των διεθνών πτήσεων μετά τα χειρότερα της πανδημίας COVID-19 της έδωσαν την αυτοπεποίθηση να κάνει μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της. Η αεροπορική εταιρεία προβλέπει επιστροφή στα κέρδη κατά το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Ιούλιο.

Η παραγγελία από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών περιλαμβάνει επίσης 40 αεροσκάφη στενής ατράκτου A321XLR και A220 για να ξεκινήσει η αντικατάσταση του γερασμένου εγχώριου στόλου της Qantas, με παραδόσεις που θα κατανεμηθούν σε μια δεκαετία. Η αεροπορική εταιρεία δεν αποκάλυψε την αξία της συμφωνίας, αλλά οι αναλυτές της Barrenjoey εκτίμησαν σε σημείωμα πελάτη ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (4,23 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Από την αρχή του ημερολογιακού έτους, έχουμε δει τεράστια αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Άλαν Τζόις στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, όπου ένα δοκιμαστικό αεροσκάφος Airbus A350-1000 που πέταξε από τη Γαλλία και έφερε το λογότυπο της Qantas και την ένδειξη «Το πνεύμα μας πετάει πιο μακριά» ήταν σταθμευμένο σε ένα υπόστεγο ως σκηνικό για την ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Qantas έκλεισαν με άνοδο 3% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, αφού ανακοίνωσε επίσης ότι τα επίπεδα χρέους είχαν μειωθεί στα προ-COVID επίπεδα ταχύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Οι μετοχές της Airbus υποχώρησαν κατά 1% στις πρώτες συναλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω καύσωνα

Ισχυρές φωτιές σε ξηρές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κατέστρεψαν σπίτια και δάση, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδί, αγνοούνται.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας

Στη Βικτόρια της Αυστραλίας, ανεξέλεγκτες φωτιές απειλούν δασικές περιοχές, με θερμοκρασίες άνω των 40°C. Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ για αύριο έχει εκδοθεί προειδοποίηση μέγιστου κινδύνου πυρκαγιάς.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Βασιλική Επιτροπή για την επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ

Η Αυστραλία ιδρύει Βασιλική Επιτροπή για τη φονική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, που άφησε 15 νεκρούς στη διάρκεια της Χάνουκα. Οι δράστες, πατέρας και γιος, φέρεται να εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Σύσταση σε πολίτες να φύγουν από το Ιράν λόγω διαδηλώσεων

Η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν λόγω των συνεχιζόμενων βίαιων διαδηλώσεων και της ασταθούς ασφάλειας. Η πρεσβεία έχει περιορισμένη ικανότητα παροχής βοήθειας στη χώρα.
Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο νεκροί, 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις σε διαδήλωση

Διαδήλωση στο Λορντεγκάν του Ιράν εξελίχθηκε σε ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις τάξης, με δύο νεκρούς και 30 τραυματίες, σύμφωνα με το Fars, στην ενδέκατη ημέρα διαμαρτυριών. Άγνωστο αν τα θύματα ήταν αστυνομικοί ή διαδηλωτές.