ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, υψηλότερα των εκτιμήσεων

Κατά το διάστημα Μάρτιος 2021 – Απρίλιο 2022 οι τιμές ενέργειας έχουν ενισχυθεί κατά 30,3% και τροφίμων κατά 9,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 1981. 

Άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών και κοντά στο υψηλό 40 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, υποχωρώντας στο 8,3% από 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ 8% και 8,1%, με το 8,5% του Μαρτίου να θεωρείται το ζενίθ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε μηνιαία βάση η ενίσχυση έφθασε στο 0,3%, σημαντικά χαμηλότερη από το 1,2% που είχε σημειώσει τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ σημαντική αύξηση σημείωσαν οι τιμές για στέγαση, τρόφιμα, αεροπορικά εισιτήρια και νέα οχήματα, ενώ υπήρξε σημαντική μείωση του δείκτη που καταγράφει τις τιμές βενζίνης κατά 6,1% γεγονός που απορρόφησε την αύξηση που συνέχισαν να εμφανίζουν οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός, διαμορφώθηκε σε μηνιαία βάση στο 0,6% και σε ετήσια στο 6,2%. 

Κατά το διάστημα Μάρτιος 2021 – Απρίλιο 2022 οι τιμές ενέργειας έχουν ενισχυθεί κατά 30,3% και τροφίμων κατά 9,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 1981. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη που ξεκίνησε στις αρχές της πανδημίας και είδε την οικονομία το 2021 να σημειώνει τη μεγαλύτερη μονοετή ανάπτυξη από το 1984. Η άνοδος των τιμών βενζίνης και τροφίμων ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ο πληθωρισμός έχει εξαπλωθεί πέρα από αυτούς τους δύο τομείς στη στέγαση, στις πωλήσεις αυτοκινήτων και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί στο πρόβλημα με δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής φέτος και υποσχέσεις για περισσότερες μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί στο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

usa-economy-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 6,8% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών

Η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.