ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κοινό μέτωπο ενάντια στη Β. Κορέα από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων τους, που είχαν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά. 

Συμφωνία για διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων υπήρξε μεταξύ των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας αλλά και ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων αν χρειαστεί για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, υπήρξε μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του Γιουν-Σουκ γέολ. 

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να στείλει εμβόλια κατά της COVID-19 και να συναντηθεί ενδεχομένως με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Μπάιντεν και ο Γιουν-Σουκ γέολ δήλωσαν πως η μακρόχρονη συμμαχία τους πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι βορειοκορεατικές απειλές, αλλά και για να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού "ελεύθερη και ανοικτή" και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας πριν από 11 ημέρες. Η φιλική συνάντηση μεταξύ συμμάχων σκιάστηκε από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Ο Γιουν επιδίωκε να λάβει περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπής της χώρας απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Σε μια κοινή δήλωση, ο Μπάιντεν επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων τους, που είχαν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να αναπτύξουν "στρατηγικά πλεονεκτήματα" --που περιλαμβάνουν συνήθως μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά αεροσκάφη, υποβρύχια εκτόξευσης πυραύλων ή αεροπλανοφόρα -- αν χρειαστεί για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι δεσμεύονται στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και πως είναι ανοικτοί στη διπλωματία με την Πιονγκγιάνγκ. «Όσον αφορά το αν θα συναντηθώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν (θα) ήταν ειλικρινής και εάν (θα) ήταν σοβαρός»,  είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως η Ουάσινγκτον πρόσφερε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της ασθένειας το οποίο έχει παραδεχθεί. «δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε ο Μπάιντεν. Η συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου της Κριμαίας (1950-1953), πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω προκειμένου να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού "ελεύθερη και ανοικτή", είπε ο Μπάιντεν.

Είπε πως η συμμαχία οικοδομήθηκε σε αντίθεση με την αλλαγή συνόρων διά της βίας -- μια προφανής αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις διεκδικήσεις της Κίνας σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν.

Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έδωσαν νέα ώθηση στις δύο χώρες προκειμένου να εμβαθύνουν τη σχέση τους, είπε ο Γιουν, κάνοντας έκκληση για συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών και των ημιαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε αξιωματούχους της Β. Κορέας

Αυτή η τρίτη σειρά αμερικανικών κυρώσεων από τον Μάρτιο εναντίον των βορειοκορεατικών όπλων στοχεύει το υπουργείο που είναι επιφορτισμένο με την ανάπτυξη των βορειοκορεατικών πυραύλων και τέσσερις επικουρικούς οργανισμούς του.
pyravlos-diastima-kina
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Βορειοκορεάτες μετά τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων

Τα πέντε πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων παρουσιάζονται ως αξιωματούχοι που παρείχαν στη Βόρεια Κορέα αγαθά για τα προγράμματά της όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων.