bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προτείνει ο επίτροπος Οικονομίας

Οι δημοσιονομικοί κανόνες χρειάζονται επανεξέταση, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της ασθενικής ανάπτυξης.

Ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλίνι εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες της για τα δημοσιονομικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγείρει η κλιματική αλλαγή και η ασθενική ανάπτυξη, απηχώντας τις ανησυχίες που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτοί οι κανόνες, οι οποίοι σκοπό έχουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών, είχαν καταρτιστεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει να ανανεωθούν με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, έκρινε ο Ιταλός επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

«Έχουμε σήμερα διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και τον κίνδυνο να έχουμε πολύ άτονη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο», τόνισε στις δηλώσεις του στη Ζιντόιτσε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ορίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ των κρατών μελών.

Ορισμένα κράτη τηρούν αυτούς τους κανόνες χάρη στην καλή πορεία των οικονομιών τους ή χάρη σε πολιτικές λιτότητας, ενώ άλλα έχουν μείνει πίσω, εξαιτίας ιδίως των μεγάλων δημοσίων χρεών τους.

Εδώ και καιρό αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν περισσότερη ευελιξία, ώστε να επιτραπεί στις χώρες τους να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για να τονωθεί η ανάπτυξη και να αποτραπεί η αντιστροφή της οικονομικής συγκυρίας.

Ο Μακρόν τον περασμένο μήνα ενώθηκε με τους ηγέτες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων, κρίνοντας ότι ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανάγεται σε «άλλο αιώνα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό The Economist ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει «δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης» στην Ευρώπη, πρόταση που πάντως αναγνώρισε ότι παραμένει «ταμπού» για τη Γερμανία.

Ο Τζεντιλόνι, ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρόσθεσε ότι θέλει να γίνουν «διαβουλεύσεις» στις οποίες θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ή οι περιορισμοί των σημερινών κανόνων, με σκοπό να υποβληθούν προτάσεις «το δεύτερο μισό του 2020».

Η Ιταλία, χώρα με δυσθεώρητο χρέος, συγκαταλέγεται στους εντονότερους επικριτές των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Αλλά τα επιχειρήματα που προβάλλει συναντούν πάγια αντίσταση από μέρους των χωρών που παραμένουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ορθοδοξία, οι οποίες αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε χαλάρωση τους, ώστε να αναγκαστεί η Ρώμη να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ υιοθέτησε νέους κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Προσωρινή πολιτική συμφωνία για την κατάργηση του υδραργύρου

«Όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, ο υδράργυρος μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς μας» ανέφερε ο Aλέν Μαρόν, υπουργός της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η στρατηγική της ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ θα υλοποιήσει περίπου 30 δράσεις για την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν το κλίμα και την ασφάλεια και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων με εταίρους όπως το ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλόδοξοι στόχοι από ΕΕ για τις αποθήκες άνθρακα με ορίζοντα το 2030

Ο νέος στόχος της ΕΕ που είναι κατά 15% υψηλότερος για τις καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τους ρύπους στην ΕΕ το 2030 από 55% σε περίπου 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.