ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

Ο νέος κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψήφισε τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών περιοχών στην ΕΕ!

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης - το πρώτο σημαντικό νομοθέτημα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη μεγάλη μερίδα συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας, όμως ευτυχώς η ελπίδα υπάρχει ακόμα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωτοστάστησε στις αντιδράσεις εναντίον του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας. Τη γραμμή αυτή ακολούθησαν κατά γράμμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ανήκουν σε αυτή την πολιτική ομάδα (ήτοι το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ) παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή αντιτίθεται στην εθνική πολιτική της Ελλάδας για την προστασία της φύσης.

Με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία, η υπεύθυνη για το πρόγραμμα βιοποικιλότητας στο γραφείο της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Špela Bandelj, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή φύση βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Η ψηφοφορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί και να ευφορήσει ό,τι έχει απομείνει. Καθώς ένας ακόμη πρωτοφανής καύσωνας κατακλύζει την Ευρώπη, είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ έχουν αποτύχει να δράσουν. Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς για να τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, συμπλήρωσε, σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος: «Όσο και αν είναι κατανοητή η σύμπλευση με τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μάλιστα με τη χρήση αντι-επιστημονικών και ξεπερασμένων επιχειρημάτων, τίθεται σοβαρό θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας και συνέπειας. Η κυβέρνηση βαυκαλίζεται για την περιβαλλοντική πολιτική της, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και ως προς την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, ενώ οι εκπρόσωποί της στο Ευρωκοινοβούλιο πράττουν το ακριβώς αντίθετο».

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 - σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης - και είναι η πρώτη νομοθεσία που στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης.

Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε «φτωχή» ή «κακή» κατάσταση.

Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ υιοθέτησε νέους κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Προσωρινή πολιτική συμφωνία για την κατάργηση του υδραργύρου

«Όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, ο υδράργυρος μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς μας» ανέφερε ο Aλέν Μαρόν, υπουργός της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλόδοξοι στόχοι από ΕΕ για τις αποθήκες άνθρακα με ορίζοντα το 2030

Ο νέος στόχος της ΕΕ που είναι κατά 15% υψηλότερος για τις καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τους ρύπους στην ΕΕ το 2030 από 55% σε περίπου 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει να λάβει περισσότερα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος η Ελβετία

Το ελβετικό κοινοβούλιο αγνόησε απόφαση για την κλιματική αλλαγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζοντας την ανάμειξη του δικαστηρίου στην ελβετική δημοκρατία.