ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Στα ύψη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, δύσκολη συνεδρίαση στη Wall Street

Στο 8,6% διαμορφώθηκε ο δείκτης τον Μάιο, διαψεύδοντας πλήρως τους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή του και ανοίγοντας τον δρόμο για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Νέους πονοκεφάλους στη Fed και το πιθανότερο ακόμη πιο επιθετική επιτοκιακή πολιτική δημιουργεί η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6% από 8,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο του 1981, βάσει των στοιχείων της αρμόδιας αμερικανικής στατιστική υπηρεσίας. Όπως ήταν φυσικό η δημοσιοποίηση των στοιχείων οδήγησε σε «βουτιά» που αγγίζει το 1% τα futures των τριών βασικών δεικτών της Wall Street. 
Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός έφθασε στο 6%, ελαφρώς υψηλότερα από το 5,9% που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές. 

Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν 1%, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό 0,6%, έναντι εκτίμησης ότι θα διαμορφώνονταν στο 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. Οι τιμές ενέργειας, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν 3,9%, ενώ σε ετήσια βάση κατά 34,6%, αυτές πετρελαίου 16,9% για τον μήνα και 106,7% για το έτος. Για τα τρόφιμα η μηνιαία αύξηση ήταν 1,2% και η ετήσια στο 10,1%. 

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αυτές οι τιμές οδηγούν σε περικοπή και των μισθών των εργαζομένων με τις πραγματικές αποδοχές να έχουν υποχωρήσει 0,6% τον Απρίλιο, έστω και εάν οι μέσες ωριαίες αποδοχές ενισχύθηκαν 0,3%. Σε βάση 12μηνου το πραγματικό ωρομίσθιο έχει μειωθεί κατά 3%. 

Η πορεία του πληθωρισμού διέψευσε πλήρως όσους αναλυτές υποστήριζαν ότι είχε φθάσει στο ζενίθ του τον Απρίλιο κα θα ξεκινούσε πορεία αποκλιμάκωσης και ταυτόχρονα καθιστούν αναγκαίο εκ μέρους της Fed να συνεχίσει τον κύκλο ανόδου των βασικών επιτοκίων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναπάντεχη άνοδος για τον αμερικανικό πληθωρισμό, «πάγωσαν» οι αγορές

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε για τον Ιανουάριο στο 3,1%, έναντι 2,9% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, με τον δομικό να σκαρφαλώνει στο 3,9%. «Βουτιά» στα futures της Wall Street, με το κόστος στέγασης να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο

Στο 4% διαμορφώθηκε ο δομικός δείκτης, με την πορεία του πληθωρισμού να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πτώση στις τιμές βασικών αγαθών, αυξήσεις σε ενοίκια, ιατρική περίθαλψη και καταλύματα.
Inflation, Plithorismos, Agores, markets
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλότερα των προσδοκιών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ψύχραιμες οι αγορές

Ο γενικός δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,7% και τον Σεπτέμβριο, με τον δομικό, όμως, να υποχωρεί στο 4,1% από 4,3% που ήταν τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για σταθερή νομισματική πολιτική από τη Fed.