ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:51 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Στα ύψη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, δύσκολη συνεδρίαση στη Wall Street

Στο 8,6% διαμορφώθηκε ο δείκτης τον Μάιο, διαψεύδοντας πλήρως τους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή του και ανοίγοντας τον δρόμο για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Νέους πονοκεφάλους στη Fed και το πιθανότερο ακόμη πιο επιθετική επιτοκιακή πολιτική δημιουργεί η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6% από 8,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο του 1981, βάσει των στοιχείων της αρμόδιας αμερικανικής στατιστική υπηρεσίας. Όπως ήταν φυσικό η δημοσιοποίηση των στοιχείων οδήγησε σε «βουτιά» που αγγίζει το 1% τα futures των τριών βασικών δεικτών της Wall Street. 
Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός έφθασε στο 6%, ελαφρώς υψηλότερα από το 5,9% που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές. 

Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν 1%, ενώ για τον δομικό πληθωρισμό 0,6%, έναντι εκτίμησης ότι θα διαμορφώνονταν στο 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. Οι τιμές ενέργειας, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν 3,9%, ενώ σε ετήσια βάση κατά 34,6%, αυτές πετρελαίου 16,9% για τον μήνα και 106,7% για το έτος. Για τα τρόφιμα η μηνιαία αύξηση ήταν 1,2% και η ετήσια στο 10,1%. 

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αυτές οι τιμές οδηγούν σε περικοπή και των μισθών των εργαζομένων με τις πραγματικές αποδοχές να έχουν υποχωρήσει 0,6% τον Απρίλιο, έστω και εάν οι μέσες ωριαίες αποδοχές ενισχύθηκαν 0,3%. Σε βάση 12μηνου το πραγματικό ωρομίσθιο έχει μειωθεί κατά 3%. 

Η πορεία του πληθωρισμού διέψευσε πλήρως όσους αναλυτές υποστήριζαν ότι είχε φθάσει στο ζενίθ του τον Απρίλιο κα θα ξεκινούσε πορεία αποκλιμάκωσης και ταυτόχρονα καθιστούν αναγκαίο εκ μέρους της Fed να συνεχίσει τον κύκλο ανόδου των βασικών επιτοκίων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.