ΓΔ: 1481.76 0.28% Τζίρος: 34.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Συναγερμός στην ΕΚΤ για τα ομόλογα, έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου

Στις 12.00 συνέρχεται εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας για να εξετάσει την αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ανοδικά τα futures του Χρηματιστηρίου Μιλάνου.

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί η αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, που έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο αποδόσεων και spread των ομολόγων της περιφέρειας. Το θέμα και την ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ θα εξετάσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση στις 12.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα από την περασμένη Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ προανήγγειλε σειρά αυξήσεων των επιτοκίων. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων της Γερμανίας και των πιο χρεωμένων χωρών του Νότου, ιδίως της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Το spread των ιταλικών ομολόγων έφθασε χθες στις 242 μονάδες βάσης, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι το κρίσιμο όριο για μια παρέμβαση της ΕΚΤ θα ήταν οι 250 μονάδες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει μια έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 09:00 GMT (12.00 ώρα Ελλάδος) αλλά δεν ήταν ακόμη σαφές αν θα δημοσιευθεί ανακοίνωση του συμβουλίου, ανέφεραν διάφορες πηγές με άμεση γνώση.

Οι προσκλήσεις για τη συνεδρίαση εστάλησαν την Τρίτη και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι οποίοι αναμενόταν να συμμετάσχουν σε συνέδριο στο Μιλάνο την Τετάρτη, ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης.

Το ευρώ εκτινάχθηκε περισσότερο από 0,5% στο 1,0487 έναντι του δολαρίου , οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 22 μονάδες βάσης και τα futures των ιταλικών μετοχών αυξήθηκαν έντονα.

Νωρίτερα, οι γερμανικές αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, σημείο αναφοράς για τη νομισματική ένωση των 19 χωρών, είχαν φθάσει στο 1,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επικεφαλής των πράξεων αγοράς της τράπεζας, δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τόσο τα υπάρχοντα όσο και νέα εργαλεία, εάν διαπιστώσει ότι η ανατιμολόγηση της αγοράς είναι «άτακτη». 

«Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης που υπερβαίνουν τους θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Υποστήριξε ότι, ως πρώτη γραμμή άμυνας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει μετρητά από ομόλογα που λήγουν σε αγορές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και, αν χρειαστεί, η τράπεζα θα μπορούσε να επινοήσει ένα νέο μέσο.

Ωστόσο, η Σνάμπελ τάχθηκε κατά της προληπτικής ανακοίνωσης ενός εργαλείου, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση με όρους, όρια και διασφαλίσεις που θα καθορίζονται κατά περίπτωση.

«Τώρα μιλάμε. Απλώς μιλάμε, αλλά είναι μια αρχή», δήλωσε ο οικονομολόγος της Pictet Wealth Management Frederik Ducrozet. «Θα πρέπει να λάβουμε μια δήλωση προς την κατεύθυνση που να αντανακλά την προθυμία για δράση και στη συνέχεια ίσως αναθέσουν επίσης σε επιτροπές να εργαστούν πάνω σε επιλογές, αυτό είναι που έλειπε από την προηγούμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Ducrozet.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Κ. Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για την ΕΚΤ η τιθάσευση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η Τράπεζα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.