ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Η αναταραχή φέρνει λουκέτα σε καταστήματα του Χονγκ Κονγκ

Περίπου 7.000 αδειοδοτημένες εταιρίες λιανικής πώλησης από τις 64.000 στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο υποστηρίζουν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν το επόμενο εξάμηνο.

Πάνω από 1 στα 10 καταστήματα λιανικής στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να κλείσει τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι κοινωνικές αναταραχές και οι κάποιες φορές βίαιες διαδηλώσεις αποθαρρύνουν τους τουρίστες, απειλώντας την επιβίωση μικρότερων επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βασική ένωση λιανεμπόρων της ασιατικής μητρόπολης.

Περίπου 7.000 αδειοδοτημένες εταιρίες λιανικής πώλησης από τις 64.000 στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο υποστηρίζουν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν το επόμενο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε η ένωση διαχείρισης λιανεμπορίου του Χονγκ Κονγκ HKRMA ύστερα από έρευνα μεταξύ των μελών της.

Η έρευνα αποτυπώνει τις δυσοίωνες προοπτικές για τις εταιρίες λιανεμπορίου ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του Πεκίνου, με το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες κορυφαίο αγοραστικό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα --η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή τους-- ενώ οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 43,7% τον ίδιο μήνα.

«Μιλάμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου», δήλωσε η πρόεδρος της HKRMA Άνι Τσε Γιάου Ον-γι. «Θα είναι πολύ σοβαρό».

Σύμφωνα με την HKRMA, το 97% περίπου των ερωτηθέντων κατέγραψαν ζημίες από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Από αυτούς, το 30% δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες –χάνοντας κατά μέσο όρο 10% των εργαζομένων ή πάνω από 5.600 εργαζομένους συνολικά.

Η έρευνα, που καλύπτει αλυσίδες καταστημάτων και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, διενεργήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου καταγράφοντας τις απόψεις 176 εταιριών, που λειτουργούν 4.310 καταστήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδικάζει την ποινή Λάι, ζητά άμεση απελευθέρωση του

Ο ΟΗΕ ζητά την ακύρωση της 20ετούς καταδίκης του φιλοδημοκρατικού Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ και την άμεση απελευθέρωσή του, θεωρώντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς υποχρεώσεις.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οικογένεια Λάι: «Δρακόντεια και απάνθρωπη» η ποινή στον πρώην μεγιστάνα

Η οικογένεια του Τζίμι Λάι χαρακτήρισε τη 20ετή καταδίκη του για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις ως «δρακόντεια» και «απάνθρωπη», εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία του και επισημαίνοντας πλήγμα στη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ.
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

HRW: Η ποινή του πρώην μεγιστάνα Λάι στο Χονγκ Κονγκ ισοδυναμεί με θανατική

Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τη 20ετή κάθειρξη του Τζίμι Λάι, τονίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία έκφρασης και ουσιαστικά ισοδυναμεί με θανατική ποινή, εντείνοντας την ανησυχία για τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Τζίμι Λάι για αθέμιτη σύμπραξη στο Χονγκ Κονγκ

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τον Τζίμι Λάι, πρώην ιδιοκτήτη της Apple Daily, σε 20 χρόνια κάθειρξη για σύμπραξη με ξένες δυνάμεις και διέγερση σε εξέγερση, αγνοώντας διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χονγκ Κονγκ: Νέο AI μοντέλο προβλέπει καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ ανέπτυξαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει καταιγίδες και έντονες βροχές έως και τέσσερις ώρες νωρίτερα, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής.