ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:23
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Συμφωνία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Λετονοί που κρύβονταν σε βάση του ΝΑΤΟ

Δύο Λετονοί κάτοικοι Βρετανίας συνελήφθησαν εντός βάσης του ΝΑΤΟ στην Αγγλία για διείσδυση σε απαγορευμένο χώρο. Αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως δεν σχετίζονται με προηγούμενο παρόμοιο περιστατικό.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόσκληση σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν συμβούλους ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε συζητήσεις με Ουκρανία στο Μαϊάμι για νέες ιδέες λήξης του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ευημερία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

Ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία από 13 έως 23 Οκτωβρίου

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει την ετήσια πυρηνική του άσκηση στην Ιταλία, 13-23 Οκτωβρίου. Τονίζει πως πρόκειται για προγραμματισμένη άσκηση ρουτίνας, χωρίς χρήση πυρηνικών όπλων και δεν στοχεύει καμία χώρα.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αποκλείεται η διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου και η παράδοση αποθεμάτων

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ούτε θα παραδώσει τα αποθέματα ουρανίου, παρά τις αμερικανικές πιέσεις και απειλές.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ενισχύεται η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια

Η επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και πολιτισμό και συμφωνίες για εξοπλισμούς, επενδύσεις και ασφάλεια.
Ρούμπιο και Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Ρούμπιο: Νέο μνημόνιο πληροφοριών και επέκταση του αμερικανικού LNG

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ, με έμφαση στο αμερικανικό LNG, την άμυνα, τις επενδύσεις και νέο μνημόνιο για την ανταλλαγή πληροφοριών.