ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισπανία: Στο 10,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σε υψηλό 37 χρόνων

Στην Ισπανία, αυτή η εξέλιξη των τιμών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, μεγαλύτερη αυτόν τον μήνα από ό,τι τον Ιούνιο του 2021, των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 10,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 37 χρόνια, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INE που δημοσιεύθηκε σήμερα και που επιβεβαιώνει τη θεαματική άνοδο των τιμών.

Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 5,5% σε ετήσια βάση από 4,9% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.

Ο ισπανικός εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,0% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, από 8,5% τον προηγούμενο μήνα.

«Τα νέα των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι θετικά ... Οι περικοπές των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας επιταχύνουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη πίεση στις αγορές ενέργειας και τροφίμων έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη επιταχυνόταν καθώς η παγκόσμια οικονομία άνοιξε ξανά μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με το INE, αυτή η εξέλιξη των τιμών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, μεγαλύτερη αυτόν τον μήνα από ό,τι τον Ιούνιο του 2021, και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, επηρεάζουν την αύξηση των εθνικών τιμών καταναλωτή το κόστος των ξενοδοχείων, των καφετεριών και των εστιατορίων, τα οποία αυξήθηκαν όλα σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε το INE.

Η εκτίναξη του κόστους ζωής στην Ισπανία ασκεί πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, η οποία ψήφισε το Σάββατο μια δεύτερη σειρά μέτρων, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,45 δισ. δολαρίων), για να βοηθήσει τα φτωχά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή «δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι κατάλληλα», δήλωσε ο Σάντσεθ το πρωί της Τετάρτης στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadenza SERA.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Τέθηκαν σε ισχύ μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού σχεδίου

Μεταξύ άλλων κυβερνητικό διάταγμα περιορίζει έτσι τον κλιματισμό στους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και τις υποδομές μεταφορών.
pagakia
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ξεμένει από παγάκια η Ισπανία, ελλείψεις σε λιανική και εστίαση

Στην αρχή του έτους, οι παγοποιοί περιόρισαν την παραγωγή τους εν μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αβεβαιότητας (λόγω Covid-19) για τα επίπεδα της ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.