ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
mpennet-israel
Φώτο: Shutterstock

Εκ νέου σε εκλογική διαδικασία εισέρχεται το Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου

«Δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της χώρας, την οποία υπηρετώ όλη μου τη ζωή», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ.

Έπειτα από συζητήσεις που διήρκησαν αρκετές ώρες οι Ισραηλινοί βουλευτές συνεδρίασαν ξανά σήμερα το πρωί για να ψηφίσουν τελικά υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα την 1η Νοεμβρίου, των πέμπτων μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

Κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, αναμενόταν να διαλύσει την Κνεσέτ χθες το βράδυ, όμως η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί λόγω των ατέρμονων συζητήσεων για πολλά νομοσχέδια τα οποία οι βουλευτές ήθελαν να υιοθετήσουν πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου. Εξάλλου χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

«Δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της χώρας, την οποία υπηρετώ όλη μου τη ζωή ως στρατιωτικός, αξιωματούχος, υπουργός και πρωθυπουργός», δήλωσε ο Μπένετ προσθέτοντας ότι παραδίδει την προεδρία του κόμματός του Yamina στη νυν υπουργό Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ.

Ο Μπένετ πρόκειται να παραδώσει την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα.

Λίγο αργότερα ωστόσο η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υιοθετηθεί η ανανέωση του νόμου που εγγυάται στους περισσότερους από 475.000 Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ σε Λίβανο: Προειδοποίηση για πλήγματα σε υποδομές αν κινηθεί η Χεζμπολάχ

Δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τον Λίβανο πως θα πλήξει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο, αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν. Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν στη Γενεύη.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς ζητά κυρώσεις μετά την καταδίκη του Ισραήλ από 20 χώρες

Η Χαμάς καλωσορίζει τη χθεσινή καταδίκη σχεδόν 20 χωρών για τα νέα μέτρα ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, καλώντας να επιβληθούν κυρώσεις. Οι χώρες τονίζουν ότι τα μέτρα στοχεύουν σε παράνομη προσάρτηση της περιοχής.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να μείνει εκτός πολέμου η Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους από πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και απαιτεί μη συμμετοχή της Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 20 χώρες καταδικάζουν τη ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Περίπου είκοσι χώρες, όπως η Βραζιλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταδίκασαν αυστηρά τα νέα μέτρα του Ισραήλ για ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη de facto προσάρτηση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: «Έτοιμοι για όλα τα σενάρια» στη σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου τόνισε στη Βουλή ότι το Ισραήλ ζει δύσκολες μέρες λόγω της έντασης με Ιράν και ΗΠΑ. Επανέλαβε πως αν το Ιράν επιτεθεί, το Ισραήλ θα απαντήσει με ισχύ που δεν μπορούν να φανταστούν οι αγιατολάδες.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομάκρυνση μη αναγκαίου προσωπικού από την πρεσβεία Βηρυτού

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν προληπτικά το μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους από την πρεσβεία στη Βηρυτό, μετά από κάλεσμα της Χεζμπολάχ για αντίσταση. Η πρεσβεία παραμένει ανοιχτή με περιορισμένο προσωπικό, για λόγους ασφαλείας.