ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bretania-Johnson
Shutterstock

Παραιτήθηκε από το κόμμα ο Μπ. Τζόνσον, μένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του επόμενου, και φέρεται έτοιμος να παραμείνει στην οδό Ντάουνινγκ έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του, που μπορεί να είναι και έως τον Οκτώβριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του. 

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, είπε ο Τζόνσον και δήλωσε υπερήφανος για το προνόμιο που είχε να διατελέσει πρωθυπουργός.

«Θέλω να ξέρετε πόσο στενοχωρημένος είμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά του κόσμου» είπε.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα συνομίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Όπως ήταν αναμενόμενο παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του επόμενου, και φέρεται έτοιμος να παραμείνει στην οδό Ντάουνινγκ έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του, που μπορεί να είναι και έως τον Οκτώβριο.

Παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά είναι πιθανόν να επισπευσθούν ώστε να αποφευχθεί η παραμονή ενός ανεπιθύμητου για το κόμμα και την πλειονότητα των πολιτών πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, με μια σημερινή επιστολή, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωνε στον πρωθυπουργό ότι η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη και πρέπει να αφήσει την πρωθυπουργία. 

Δύο μέρες μετά την προαγωγή του από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Οικονομικών, ο κ. Ζαχάουι έστειλε επιστολή στην οποία εκθέτει την κατάσταση στην κυβέρνηση και γράφει ως κατακλείδα ότι «η χώρα αξίζει κυβέρνηση που είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και δρα με ακεραιότητα. Κε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε στην καρδιά σας ότι το σωστό είναι να φύγετε τώρα».

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Μετά από μέρες μάχης για τη θέση του, ο Τζόνσον είχε εγκαταλειφθεί από όλους τους συμμάχους του, εκτός από μια χούφτα, αφού το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων διέλυσε την προθυμία τους να τον υποστηρίξουν.

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη», δήλωσε στο Twitter ο Τζάστιν Τόμλινσον, αναπληρωτής πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. «Ως κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν σημασία. Αυτές είναι σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα».

Οι Συντηρητικοί θα πρέπει τώρα να εκλέξουν νέο ηγέτη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Δεν ήταν σαφές αν ο Τζόνσον θα μπορούσε ή θα μπορούσε να παραμείνει σε έναν υπηρεσιακό ρόλο, ενώ θα επιλέγεται το πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.

«Εκτός από την παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και από το αξίωμά του», δήλωσε ο νομοθέτης των Συντηρητικών Νικ Γκιμπ. «Αφού έχασε τόσους πολλούς υπουργούς, έχει χάσει την εμπιστοσύνη και το κύρος που απαιτείται για να συνεχίσει».

Η υποστήριξη προς τον Τζόνσον είχε εξατμιστεί κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο ταραχώδη 24ωρα στην πρόσφατη βρετανική πολιτική ιστορία, με επιτομή τον υπουργό Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain-Johnson
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι το 2018 είχε συνομιλίες με πρώην πράκτορα της KGB

Στη διάρκεια εμφάνισής του ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τετάρτη, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ολιγάρχη χωρίς να είναι παρόντες αξιωματούχοι, τον Απρίλιο του 2018.
ΔΙΕΘΝΗ

Oι Βρετανοί Συντηρητικοί εξετάζουν την επίσπευση της ανάδειξης νέου αρχηγού

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να τον διαδεχτούν, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα. Μετά από μια σειρά ψηφοφοριών θα απομείνουν δύο υποψήφιοι για τον τελικό γύρο.