bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Άλμα στα 1,7 τρισ. δολ. ο δανεισμός των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες έχουν αντλήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022 45 δισ. ευρώ από ομολόγα και 72 δισ. ευρώ από δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται καθώς προσπαθούν να καλύψουν το κόστος της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το συνολικό χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, το οποίο κινείται ανοδικά από την περίοδο της πανδημίας, έχει εκτοξευτεί φέτος σε περισσότερα από 1,7 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα 50% σε σχέση με πριν από το 2020.

Παράλληλα το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper SE φαίνεται ότι θα χρειαστεί περίπου 9 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και η τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ CP αναζητά έως και 3 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση. Τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ ετοιμάζονται να χργηματοδοτηθούν για τον κλάδο.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής άντλησαν 45 δισ. ευρώ από ομόλογα και 72 δισ. ευρώ δάνεια κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Υπενθυμίζουμε πως ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)  Φατίχ Μπιρόλ χαρακτήρισε τον επόμενο χειμώνα ως τον χειρότερο για την Ευρώπη τονίζοντας πως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτή την κρίση θα κλυδωνίσουν συνολικά την παγκόσμια οικονομία. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του IEA, η παγκόσμια συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού που προκάλεσε ακρωτηριαστικές ελλείψεις και οδήγησε σε άνοδο των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά. «Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε ο κ. Μπιρόλ, σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα το χειρότερο - αυτό επηρεάζει όλο τον κόσμο». Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την εποχή εκείνη τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικό παράγοντα στα εμπορεύματα, είπε ο Μπίρολ. Οι αυξανόμενες τιμές αυξάνουν το κόστος θέρμανσης κατοικιών και ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε θανατηφόρες διαμαρτυρίες από την Αφρική στη Σρι Λάνκα

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μπίρολ, οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, που προκάλεσαν τεράστια κέρδη στην απόδοση καυσίμου και έκρηξη στην πυρηνική ενέργεια, ο κόσμος μπορεί σήμερα να δει ταχύτερη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

Παράλληλα, η ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές, «Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος», τόνισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ σημειώνοντας επίσης ότι «αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το θρίλερ με την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ ανησυχεί τις αγορές

Το πλαφόν στο χρέος θεσπίστηκε το 1917 για να διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση ομολόγων χωρίς να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ενόσω ο δανεισμός κινείτο κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Νομπόα είχε δρομολογήσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάινντεν: Έτοιμο το σχέδιο βοήθειας στους λήπτες φοιτητικών δανείων

Ο Μπάιντεν προετοιμάζει μια εναλλακτική λύση από τότε που το αρχικό του πρόγραμμα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φοιτητικό χρέος, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι. 
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος μετά την επίθεση σε ενεργειακό δίκτυο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο Telegram, ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Κάνιβ και τον Δνείστερο δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.