ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απίθανη η κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος στην Ουκρανία

Από τις 22 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και στα κεντρικά δίκτυα, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, όμως είναι απίθανο να καταρρεύσει πλήρως, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Από τις 22 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και στα κεντρικά δίκτυα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται μπλακάουτ σε πολλές περιοχές.

«Ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν μπλακάουτ σε ορισμένες μεγάλες ουκρανικές πόλεις και ο δικός μας στόχος είναι να το αποτρέψουμε», είπε ο Κουντρίτσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, έχει ανακοινώσει ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές οι πέντε από τις έξι μονάδες της, που απώλεσαν το 80% της δυναμικότητάς τους. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και οι άλλες εγκαταστάσεις της DTEK, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου του 25% της χώρας, έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από ρωσικούς πυραύλους, δρόνους και βλήματα του πυροβολικού.

Πυραυλικές επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Κάνιφ και του Δνείστερου. Το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία παράγεται από τρία πυρηνικά εργοστάσια, όμως οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παίζουν βασικό ρόλο, ιδίως στις περιόδους κορύφωσης της κατανάλωσης.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα είναι η κατάσταση της παραγωγής, του τμήματος που εξισορροπεί το σύστημα. Η κλίμακα των ζημιών που αναφέρει η DTEK είναι προφανώς υψηλή», παραδέχτηκε ο Κουντρίτσκι. Τόνισε όμως ότι το σύστημα απέχει μακράν από μια κατάρρευση.

«Σίγουρα δεν απέχουμε ένα βήμα από την κατάρρευση. Κατάρρευση σημαίνει το ανεξέλεγκτο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους ή όλου του ενεργειακού συστήματος. Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί, θεωρούμε απίθανο αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι μπορεί να εμφανιστούν «περιορισμένα προβλήματα» σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην πόλη του Χαρκόβου ή στην Οδησσό, στα νότια.

Το ενεργειακό σύστημα της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ουκρανίας βασιζόταν κατά παράδοση σε τεράστιους σταθμούς παραγωγής, όμως οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η Ουκρανία κατασκεύαζε εκατοντάδες μικρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», είπε ο Κουντρίτσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος μετά την επίθεση σε ενεργειακό δίκτυο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο Telegram, ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Κάνιβ και τον Δνείστερο δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
ΔΙΕΘΝΗ

Έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησαν τη λειτουργία τους» ανάφερε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα διεξαγάγει συνομιλίες με τον Αλεξέι Λικάτσεφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom με τον σταθμό της Ζαπορίζια να βρίσκεται στο επίκεντρο.
businessdaily-Ukraine-Zaporizhia
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια μετά την έκρηξη στο φράγμα

Ο ταμιευτήρας του φράγματος παρείχε νερό που χρησιμοποιείτο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων, ωστόσο ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σημείωσε πως υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού για τον πυρηνικό σταθμό.
businessdaily-Ukraine-Zaporizhia
ΔΙΕΘΝΗ

Συνδέθηκε ξανα με το ουκρανικό δίκτυο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Αυτή ήταν η έβδομη φορά που διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού στον σταθμό μετά τη ρωσική εισβολή, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να υπογραμμίζει την ανάγκη για προστασία του σταθμού.