bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Εμπάργκο στο χρυσό προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7, ενώ το νέο πακέτο θα κάνει ακόμα πιο αυστηρό το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».

Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπου περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ παρουσία και του Ουκρανού ομόλογού τους Ντμίτρο Κουλέμπα που θα παρευρεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το σημαντικότερο μέτρο του σημερινού νέου πακέτου κυρώσεων, που βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν, είναι  η επιβολή εμπάργκο στις αγορές χρυσού από τη Ρωσία. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει επίσης την ενίσχυση των ελέγχων εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας, δηλαδή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το σημερινό πακέτο θα εισαγάγει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τα προαναφερόμενα μέτρα, η ΕΕ θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων με εκείνες των εταίρων της, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη. Το πακέτο θα ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να γίνει αυστηρότερο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν, διευκρινίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Διευκρινίζει ακόμη το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων. Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων έξι πακέτων κυρώσεων της ΕΕ έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε αναφέρει σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων ότι «ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, για να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».

Από την πλευρά του οΎπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε σημειώσει ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και οντοτήτων στον κατάλογο, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένη δυνατότητα ταξιδιών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.