ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε ύψη ρεκόρ ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, αιτία το κόστος ενέργειας

Οι τιμές στην ενέργεια κατάφεραν να εκτινάξουν τον πληθωρισμό τόσο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης όσο και στην Ισπανία.

Τον Ιούλιο σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού στη Γαλλία, ο έκτος συνεχόμενος μήνας που σημειώνεται τέτοιο αρνητικό ρεκόρ. 

Οι τιμές σημείωσαν άλμα 6,8% σε σύγκριση με 6,5% τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (25,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να μετριάσει την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πρόοδο 6,7% στο εναρμονισμένο μέτρο της ΕΕ.

Ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης - τα οποία περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο - έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό πιο ψύχραιμο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 σύμφωνα με έναν εθνικό μετρητή. Επιπλέον, η τρέχουσα "τιμολογιακή ασπίδα" πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.

Ανά κλάδους της οικονομίας, τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσιο επίπεδο κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας (+28,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021) και οι τιμές των τροφίμων (+6,7%).

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% στο β' τρίμηνο του 2022, έναντι ανάπτυξης 0,2% στο α' τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.

Μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση που ήταν 0,2% όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το εμπόριο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της έκπληξης, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία από τη Νο 2 οικονομία της ευρωζώνης είναι τα πρώτα από μια σειρά αριθμών που αναμένονται την Παρασκευή και κορυφώνονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από το σύνολο της 19μελούς ευρωζώνης. Οι αναλυτές βλέπουν μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα ύψη και στην Ισπανία

Η ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών οδήγησε στην απροσδόκητη επιτάχυνση της Ισπανίας, με περαιτέρω ώθηση που είναι πιθανό να έρθει το καλοκαίρι από την εισροή ξένων τουριστών, ακόμη και αν ο ραγδαίος πληθωρισμός επιβαρύνει την κατανάλωση.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 10,8% ρεκόρ αυτόν τον μήνα, καθώς η αιχμή που οφείλεται στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης εξαπλώνεται στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία. Η συμπίεση του κόστους ζωής ώθησε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να προτείνει έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων καυσίμων και την παροχή άλλων ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 2,7%, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 2%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες πλήττονται από ακραίες θερμοκρασίες

Η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Kairos, Zesti, Kafsonas
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ρεκόρ χθες υψηλών θερμοκρασιών, ο καύσωνας μεταφέρεται στα ανατολικά

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη αποτελεί άμεση συνέπεια των κλιματικών αλλαγών. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τον ρυθμό επανάληψης των κυμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Λεμέρ: Ο υψηλός πληθωρισμός του 2022 θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συμβάλει στην απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την παγκόσμια οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Προτροπές στους Γάλλους τουρίστες να αποφύγουν Ισπανία και Πορτογαλία

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφεται σε Ισπανία και Πορτογαλία οδήγησε τον Γάλλο υπουργός Κλεμάν Μπον να προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς.