ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Τρίτη αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας

Η αύξηση ήταν κατά 50 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,85% και την τράπεζα να προειδοποιεί για την πορεία της οικονομίας.

Στην τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. 

«Η διοίκηση της τράπεζας έχει ως βασική της προτεραιότητα την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%-3% με τον καιρό, ενώ διατηρεί την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Ο δρόμος για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι στενός και σκεπάζεται από αβεβαιότητα», τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λόου.

Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από το 1,35% στο 1,85%, και διαμορφώνεται πολύ πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν λίγο πριν από την πανδημία και πιο κοντά στο 2,5%, ένα επίπεδο για το οποίο ο Λόου δήλωσε προσφάτως ότι θα αντιπροσωπεύει μια ουδέτερη πολιτική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει  αυξήσει τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης από τον Μάιο, στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το μέσον της δεκαετίας του 1990, ενώ παράλληλα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική ότι άργησε να αντιδράσει στην άνοδο του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 8% αυτό το έτος, προτού υποχωρήσει ξανά κοντά στον στόχο, μέχρι το 2024, ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,25% και θα υποχωρήσει στο 1,75% την επόμενη 2ετία. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η Moderna θα ανοίξει στην Αυστραλία εργοστάσιο εμβολίων κατά της COVID-19

Η κατασκευή του εργοστασίου θα αρχίσει φέτος κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024. Για την Αυστραλία δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα δημόσιας υγείας και επιστήμης, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες άνθρωποι στο Σίδνεϊ καλούνται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

Η Αυστραλία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και είναι τακτικά αντιμέτωπη με ξηρασία, καταστροφικές πυρκαγιές και επανειλημμένες πλημμύρες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος στην Αυστραλία για αποφυγή μπλακαουτ

Όπως ανέφερε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, το ζήτημα της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο. Πολλές μονάδες καύσης άνθρακα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις παραγωγούς εταιρείες λόγω συντήρησης και απρόσμενων βλαβών.