ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νότια Κορέα: Θα παρέχει αρωγή στην Βόρεια Κορέα εφόσον αποπυρηνικοποιηθεί

Εκτιμώντας πως η αποπυρηνικοποίηση είναι «ουσιώδης» για μια διαρκή ειρήνη στη χερσόνησο, ο πρόεδρος της χώρα παρουσίασε την προσφορά , η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια, και αρωγή για εκσυγχρονισμό υποδομών.

Ένα μεγάλο σχέδιο αρωγής με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση, ένα είδος προσφοράς που εδώ και καιρό απορρίπτεται από τη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προτείνει Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ στην Πιονγκγιάνγκ. Εκτιμώντας πως η αποπυρηνικοποίηση είναι «ουσιώδης» για μια διαρκή ειρήνη στη χερσόνησο, ο Γιουν παρουσίασε την προσφορά του, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα, ενέργεια, αλλά και μια αρωγή για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία. Το σχέδιο αυτό «θα βελτιώσει σταδιακά σημαντικά την οικονομία της Βόρειας Κορέας και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της, αν ο Βορράς πάψει να αναπτύσσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και δεσμευθεί σε μια αυθεντική και ουσιαστική διαδικασία αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο Γιουν στη διάρκεια ομιλίας του για την επέτειο του τέλους της ιαπωνικής αποικιακής κυριαρχίας το 1945. Σύμφωνα με τους ειδικούς για την περιοχή, οι πιθανότητες να δεχθεί η Πιονγκγιάνγκ αυτή την προσφορά, την οποία είχε ήδη αναφέρει ο Γιουν κατά την ομιλία ανάληψης των καθηκόντων του, είναι πολύ μικρές, αφού ο Βορράς, ο οποίος επενδύει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ του στο εξοπλιστικό πρόγραμμά του, δηλώνει ξεκάθαρα εδώ και καιρό πως δεν θα συνάψει μια τέτοια συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Voreia Korea-Flag-Simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Bόρεια Κορέα: Επικρίνει τον Γκουντέρες επειδή κάλεσε σε αποπυρηνικοποίηση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Κιμ Σον Γκιονγκ, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι επέδειξε «συμπάθεια» προς την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ και τον κάλεσε να «μη ζητάει ούτε να δέχεται διαταγές» από άλλες χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαίωσε την εκτόξευση δύο πυραύλων τo καθεστώς της Β. Κορέας

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «οι δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το δυτικό τμήμα» της χώρας «έπληξαν με ακρίβεια νησί-στόχο στην Ανατολική Θάλασσα της Κορέας».