ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos, Agores
Φωτο: Shutterstock

Citi: «Βλέπει» πληθωρισμό 18% στις αρχές του 2023 για τη Βρετανία

«Το θέμα είναι τώρα ποια πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο αναλυτής της Citi, Μπέντζαμιν Ναμπάρο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία αναμένεται να φθάσει το 18% --εννιά φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας-- στις αρχές του 2023, ανέφερε σήμερα ένας οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Citi, αυξάνοντας για άλλη μια φορά την πρόβλεψή του υπό το φως της πιο πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

«Το θέμα είναι τώρα ποια πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο Μπέντζαμιν Ναμπάρο σε ένα σημείωμα προς πελάτες της τράπεζας. Η πληθωρισμός ήταν για τελευταία φορά πάνω από το 18% το 1976.

Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι σημαντικά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 13% της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι πιθανό να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού έχουν ενταθεί, αναφέρει στο σημείωμα. «Αυτό σημαίνει επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος και γρήγορα», είπε ο Ναμπάρο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια σπάνια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκιά της και οι επενδυτές αναμένουν μία ακόμη μεγάλη κίνηση όταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κάνει την επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωσή της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ναμπάρο είπε πως περιμένει πως ο δείκτης τιμών λιανικής πώλησης στη Βρετανία --που χρησιμοποιείται για να ορίσει την επιστροφή σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό-- θα κορυφωθεί πάνω από το 20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατηγορείται για σχέδιο επηρεασμού των εκλογών στη Μολδαβία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση και την εν ενεργεία ομάδα της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.
oil_tanker
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πρώτες κυρώσεις με στόχο πλοία του στόλου του Πούτιν

Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στην κορυφαία χρηματοοικονομική πλατφόρμα, Moscow Exchange, λέγοντας πως εξασφάλισε κέρδη από το Κρεμλίνο ή υποστήριξε τη ρωσική εξουσία, «συνεχίζοντας την εργασία σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας».
ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.