ΓΔ: 2077.15 -2.47% Τζίρος: 307.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίσημη εμφάνιση με σοβαρή έκφραση, κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Μήνυση Τραμπ κατά FBI για να εμποδίσει προσωρινά τον έλεγχο του κατασχεμένου υλικού

Σύμφωνα με τους New York Times στην οικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ βρέθηκαν περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία κατάσχεσε το FBI.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε αίτηση εχθές σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, προκειμένου να απαγορεύσει προσωρινά στο FBI τον έλεγχο του υλικού που κατασχέθηκε από την έπαυλή του στη Φλόριντα πριν από δύο εβδομάδες, μέχρι τον ενδεχόμενο διορισμό ενός εξειδικευμένου αξιωματούχου, προκειμένου να επιβλέψει τη σχετική διαδικασία.

Ο ίδιος αιτήθηκε επίσης, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να του χορηγήσει μία πιο λεπτομερή λίστα σχετικά με τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στις 8 Αυγούστου, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρέψουν τα πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εύρος του εντάλματος έρευνας.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην πολιτική να επηρεάζει την απόδοση της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στον προκριματικό εκλογικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στην περίπτωση, που ο ίδιος αποφασίσει να είναι υποψήφιος», ανέφερε η ίδια αίτηση προς το δικαστήριο. «Η επιβολή του νόμου, είναι μία ασπίδα που προστατεύει τους Αμερικανούς. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο για πολιτικές σκοπιμότητες», υπογραμμίζεται στην αίτηση.

Περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν από το FBI

Όπως ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι πολλαπλές πηγές που έχουν λάβει ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI.

Αρχικά, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

Η έρευνα που διεξάγεται εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, μετά την εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της έρευνας, το FBI κατάσχεσε έντεκα σειρές απόρρητων εγγράφων από την έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο, μερικά από τα οποία είχαν την ύψιστη διαβάθμιση απορρήτου, που χαρακτηρίζει τις πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, είναι δυνατή, μόνο εντός ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να φέρει ειρήνη σε ΗΠΑ και Ιράν

Η Ιαπωνίδα πρωθυπουργός Σαναέ Τακαΐτσι καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν, προειδοποίησε για πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε στον Τραμπ ότι μόνο αυτός μπορεί να φέρει ειρήνη, προσθέτοντας πως επιδιώκει διάλογο με Τεχεράνη.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στα χαμηλότερα επίπεδα η ελευθερία, λέει μη κυβερνητική οργάνωση

Η Freedom House ανακοίνωσε πως η ελευθερία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1972, με βαθμολογία 81/100, λόγω αυταρχικής στροφής την περίοδο Τραμπ. Παγκόσμια, η ελευθερία μειώνεται για 20ή συνεχή χρονιά.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στον πόλεμο κατά του Ιράν, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Χορμούζ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αίτημα έγκρισης 200 δισ. δολαρίων για πόλεμο στο Ιράν

Το Πεντάγωνο ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να προωθήσει στο Κογκρέσο αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης 200 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο στο Ιράν, σύμφωνα με την Washington Post, αν και το αίτημα αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για αποχώρηση ΗΠΑ από τα Στενά του Χορμούζ προς συμμάχους

Ο Τραμπ επέκρινε ξανά συμμάχους των ΗΠΑ επειδή δεν βοηθούν για την ασφάλεια στα Στενά του Χορμούζ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουάσινγκτον και καλώντας τους να αναλάβουν ευθύνες απέναντι στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά χωρών ΝΑΤΟ: Απέρριψαν το αίτημά του για βοήθεια έναντι Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητο λάθος» τη στάση χωρών του ΝΑΤΟ που δεν βοηθούν τις ΗΠΑ για τα Στενά Χορμούζ, τα οποία έχει αποκλείσει το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν τις έχει ανάγκη αλλά θα έπρεπε να στηρίζουν.