ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Markit: Αδύναμη η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο

Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο σύνθετος ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,7. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.

Ήπια η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη παρέμεινε και τον Δεκέμβριο. Αυτό δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο σύνθετος ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για 50,7. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη.

Τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι τα ρίσκα για τις προοπτικές της ευρωζώνης διατηρούνται καθοδικά. Ο ΡΜΙ στον τομέα υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 52,4 μονάδες από 51,9, έναντι πρόβλεψης για 52 μονάδες. Στον τομέα της μεταποίησης ο ΡΜΙ υποχώρησε στις 45,9 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών, από 46,9, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 47,3 μονάδες. Πρόκειται για τον 11ο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.

Η κατηγορία που μετράει την παραγωγή διολίσθησε στις 45,9 μονάδες, από 47,4, σε συρρίκνωση επίσης για 11ο μήνα. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συρρικνώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη ο Π. Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ισχυρή οικονομική απάντηση που έδωσαν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχία των εμβολιασμών δίνει αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης.