ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
King Charles-Carolos-Elisavet
Φωτο: Shutterstock

Νέος βασιλιάς από σήμερα στη Βρετανία - Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Σήμερα, γύρω τις 10 το πρωί, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο βασιλιάς Κάρολος θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 28 Απριλίου

Ο βασιλιάς Κάρολος θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας. Το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί και τις Βερμούδες, ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ και στη λήψη μέτρων για το κόστος ζωής.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Θα πράξω προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου για το NATO

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι θα λαμβάνει αποφάσεις βάσει του εθνικού συμφέροντος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τραμπ περί ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες στον οδηγό που παρέσυρε πεζούς στο Ντέρμπι

Συνελήφθη 36χρονος στο Ντέρμπι, κατηγορούμενος για πρόκληση σοβαρών τραυματισμών και επικίνδυνη οδήγηση, αφού παρέσυρε επτά πεζούς. Οδηγείται σήμερα στον δικαστή, ενώ κατηγορείται και για κατοχή αιχμηρού όπλου.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμαρχος Λονδίνου καλεί τους διπλωμάτες να απαντήσουν στον Τραμπ

Ο Σαντίκ Καν ζήτησε από Βρετανούς διπλωμάτες να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση για το Λονδίνο που προωθεί ο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο είναι πιο ασφαλές από πολλές αμερικανικές πόλεις.