ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
King Charles-Carolos-Elisavet
Φωτο: Shutterstock

Νέος βασιλιάς από σήμερα στη Βρετανία - Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Σήμερα, γύρω τις 10 το πρωί, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Ντούα Λίπα τραγουδά live
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στη Βρετανία

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στο Λονδίνο σε μια διακριτική τελετή. Το ζευγάρι σχεδιάζει να γιορτάσει με τριήμερη δεξίωση στη Σικελία, ενώ φωτογραφήθηκαν χαρούμενοι να βγαίνουν από το δημαρχείο.
Γιβέτ Κούπερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Κούπερ σε Κίνα και Ινδία για επίσημη επίσκεψη

Η υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ επισκέπτεται Κίνα και Ινδία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους σε Πεκίνο και Δελχί, καθώς και με στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ: Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ο Άντι Μπέρναμ σκέφτεται πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί αρχηγός Εργατικών και πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Sun. Συζητά με τη Σαμπάνα Μαχμούντ για το Υπ. Οικονομικών, ενώ η Άντζελα Ρέινερ ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πτώση άνω του 5% στην τιμή πετρελαίου λόγω αισιοδοξίας για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική πτώση, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που θα τερματίσει τον πόλεμο. Το Brent αγγίζει τα 94,61 δολάρια και το WTI τα 88,31 δολάρια ανά βαρέλι.