ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν βέβαιη η παραπομπή Τραμπ σε δίκη εντός της εβδομάδας

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μια ανάσα από το να γίνει ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παραπεμφθεί σε δίκη, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίζει σχετικά μέσα στην εβδομάδα.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, εξέλιξη που θα τον καταστήσει τον τρίτο Πρόεδρο των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει θετικά, λαμβάνοντας υπόψιν του τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Τραμπ σχετικά με προσπάθεια επηρεασμού της Ουκρανίας να διεξαγάγει έρευνα εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου σχετικά με το ζήτημα. Όπως είναι αναμενόμενο, ο ίδιος αρνείται την ενοχή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες την Τετάρτη, με την ψηφοφορία για το θέμα να αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η παραπομπή θεωρείται σχεδόν σίγουρη αφού οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία 36 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο ο Ντ. Τραμπ να εκπέσει του αξιώματός του αφού οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 53 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, ενώ απαιτείται πλειοψηφία δύο-τρίτων των παρόντων προκειμένου να καθαιρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κανείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έχασε τη θέση του από την παραπομπή του σε δίκη. Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε το 1974 πριν τον απομακρύνουν, ενώ οι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον παραπέμφθηκαν από τη Βουλή, το 1868 και το 1998 αντιστοίχως, χωρίς πάντως να καταδικαστούν από τη Γερουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπ. Άμυνας: Ο Τραμπ απέδειξε πως αγνοεί σχεδόν πλήρως την Ευρώπη

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική έναντι της Ευρώπης είχε αλλάξει πριν τον Τραμπ, ο οποίος απλώς επιτάχυνε την πορεία αυτή, λόγω και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζητήσεις με ηγέτες Μεξικού-Καναδά για εμπόριο και μεταναστευτικό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με ηγέτες Μεξικού και Καναδά για εμπορικά και μεταναστευτικά ζητήματα, μετά την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ 2026. Συνομίλησε χαμογελαστός με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ στην εκδήλωση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την επιστροφή 7 παιδιών από τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια στην επιστροφή επτά ουκρανόπουλων από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι χιλιάδες παιδιά ακόμη περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια αμυντική στρατηγική

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε έγγραφο για τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας την προτεραιότητα στην Αμερική, την προστασία από μαζική μετανάστευση και τον κίνδυνο πολιτισμικής εξάλειψης της Ευρώπης σε 20 χρόνια.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατηγική Τραμπ: Ανησυχίες για Ευρώπη και ενίσχυση αμερικανικής κυριαρχίας

Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιεύει νέο αμυντικό δόγμα, εκφράζοντας φόβους για «πολιτισμική εξάλειψη» στην Ευρώπη, ζητώντας κυριαρχία στη Λατινική Αμερική, αυστηρά σύνορα και αυξημένη αμυντική στήριξη προς την Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα.
λογότυπο USAID ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Κένυα υπέγραψαν συμφωνία στήριξης της υγείας

ΗΠΑ και Κένυα υπέγραψαν συμφωνία υγείας 2,5 δισ. δολαρίων, την πρώτη τέτοιας μορφής μετά τις περικοπές διεθνούς βοήθειας της κυβέρνησης Τραμπ, με στόχο τη συνεργασία και την ανάληψη κοινών ευθυνών με αναπτυσσόμενες χώρες.