ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Επιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των τιμών τροφίμων αλλά και στο κόστος στέγασης, που υπερκάλυψαν τη μεγάλη μείωση στην τιμή της βενζίνης. Εκφράζονται φόβοι για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου από τη Fed.

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και μάλιστα ενώ είχε καταγραφεί μεγάλη πτώση στις τιμές βενζίνης, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης ότι θα υποχωρούσε τουλάχιστον κατά το ίδιο ποσοστό. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε τον Αύγουστο στο 8,3% από 8,5% που ήταν τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 8%. Ο δομικός πληθωρισμός, στη μέτρηση του οποίου δεν περιλαμβάνονται ενέργεια και τρόφιμα, επίσης ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και έφθασε στο 6,3%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 6%. 

Η ανακοίνωση ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε «βουτιά» τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν άνω του 1% και να υποδεικνύνουν διάθεση των επενδυτών για αρκετά επιθετικές ρευστοποιήσεις. Εκφράζονται φόβοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου, κατά 0,75%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5% για το μήνα, με αιχμή τη διολίσθηση του δείκτη της βενζίνης κατά 10,6%. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από αυξήσεις αλλού. Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε 0,8% τον Αύγουστο και το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη, σημείωσε άνοδο 0,7% και είναι αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,8% τον μήνα και κατά 5,6% από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές των νέων οχημάτων αυξήθηκαν επίσης, σημειώνοντας αύξηση 0,8%, αν και τα μεταχειρισμένα οχήματα μειώθηκαν κατά 0,1%.

Η πτώση των αγορών συνδέεται με το γεγονός ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα δώσει νέα όπλα στα «γεράκια» της Fed, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, αν και κανείς, πλέον, δεν μπορεί να αποκλείσει μία ακόμη πιο επιθετική κίνηση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην ΕΕ για τις αλλαγές των ΗΠΑ στον κλιματικό νόμο

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλωσορίσει τη νέα δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ορισμένες έχουν πει πως φοβούνται ότι μπορεί να αποβεί εις βάρος των δικών τους επιχειρήσεων.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023 προβλέπει η Τζ. Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ τότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα την ερχόμενη χρονιά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και κίνδυνος οικονομικής ύφεσης.