ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισπανία: Συνδικάτα επιδιώκουν μισθολογικές αυξήσεις 18% για τους εργαζόμενους

«Το πληθωριστικό περιβάλλον ήδη προκαλεί απώλειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που πρέπει να αντιμετωπιστεί και διορθωθεί στην επόμενη συμφωνία», ανέφερε το συνδικάτο CCOO.

Συνδικάτα που εκπροσωπούν κάποιους από τους 234.000 εργαζομένους σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως η Carrefour, η IKEA και τα πολυκαταστήματα El Corte Ingles σχεδιάζουν να ζητήσουν αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 18% για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Το συνδικάτο CCOO, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ισπανία, ανακοίνωσε ότι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά τον Ιανουάριο θα επιδιώξει ρήτρες που θα επιτρέπουν αναθεωρήσεις στην περίπτωση ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού, επιπρόσθετα της ελάχιστης αύξησης κατά 18% κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα άλλο συνδικάτο, το FASGA, ζητά αύξηση σχεδόν 20% σε διάστημα τεσσάρων ετών.

«Το πληθωριστικό περιβάλλον ήδη προκαλεί απώλειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που πρέπει να αντιμετωπιστεί και διορθωθεί στην επόμενη συμφωνία», ανέφερε το CCOO σε ανακοίνωση.

Η ANGED, η επιχειρηματική ένωση που εκπροσωπεί κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης στην Ισπανία, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο καθώς οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Εταιρίες λιανικής πώλησης, που επίσης δέχονται πιέσεις από την ισπανική κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμών, έχουν δηλώσει ότι ήδη καταβάλλουν «αξιοσημείωτη προσπάθεια» για να αποτρέψουν όσο είναι δυνατόν τη μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους, όπως της ενέργειας, στους καταναλωτές.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες λιανικής πώλησης και γενικά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα αιτήματα από τους εργαζόμενούς τους για διψήφιες αυξήσεις μισθών προκειμένου να ισοδυναμούν ή και να ξεπερνούν τον πληθωρισμό, που βρίσκεται ή πλησιάζει στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων δεκαετιών. Οι υψηλότεροι μισθοί, με τη σειρά τους, είναι πιθανόν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών μελλοντικά. Ο πληθωρισμός 12μήνου στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Αύγουστο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pedro-Sancez-Spain
ΔΙΕΘΝΗ

Πέδρο Σάντσεθ: Θα πιέσω για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνης στην Ουκρανία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου στη Δομινικανή Δημοκρατία, είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις προοπτικές ειρήνευσης με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σάντσεθ με Σι, το κινεζικό σχέδιο για την Ουκρανία στο επίκεντρο

Όπως αναφέρει ο Ισπανός υπουργός Προεδρίς Φ. Μπολάνιος Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη ρωσική εισβολή.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει την Ουκρανία με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard η Ισπανία

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της και είναι παροπλισμένα από το 2012 ενώ θα χρειαστούν επισκευές όπως διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργαρίτα Ρόβλες.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται 8% ο κατώτερος μισθός στην Ισπανία στην αρχή εκλογικής χρονιάς

Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σάντσεθ και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα ωφεληθούν κάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαδρίτη προσφέρει σε 200 Νικαραγουανούς την ισπανική υπηκοότητα

Πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα. Αντιφρονούντες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα βρίσκουν ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στην ισπανική πρωτεύουσα.