ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
Shutterstock

«Έκρηξη» πληθωρισμού στο 10,9% στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα έφθανε στο 10,2%. Το υψηλότερο ποσοστό για διάστημα άνω των δύο δεκαετιών, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο γερμανικός πληθωρισμός έφθασε σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες, σημειώνοντας μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη μετά τη λήξη των προσωρινών μέτρων κυβερνητικής ελάφρυνσης και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άλμα 10,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας το επίπεδο του Αυγούστου όπου είχε διαμορφωθεί 8,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα έφθανε στο 10,2%. Πάντως αναμενόταν αύξηση του πληθωρισμού καθώς η Γερμανία τερμάτιζε τις καλοκαιρινές εκπτώσεις στις δημόσιες μεταφορές και τα καύσιμα. Όμως η κλίμακα της επιτάχυνσης θα προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζουν ήδη άλλη μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων μετά την ιστορική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις, με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος να δηλώνει την Πέμπτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. 

Τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από την περιοχή της Βαλτικής, όπου η αύξηση των τιμών έχει εκτοξευθεί πάνω από το 20%, τάσσονται όλα υπέρ μιας επανάληψης της κίνησης τριών τετάρτων μονάδων του Σεπτεμβρίου στις 27 Οκτωβρίου. Οι συνάδελφοί τους της ΕΚΤ από την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία σκέφτονται παρόμοια. Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος 60% πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων στο 1,5% από 0,75% τώρα. 

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ακόμη μεγάλο, διότι απέχουμε ακόμη πολύ από τα επιτόκια που συνάδουν με τον πληθωρισμό του 2%», δήλωσε  σε συνέντευξή του ο Μάρτινς Καζάκς της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας. Οι προσπάθειες της ΕΚΤ περιπλέκονται από τις ταχέως επιδεινούμενες προοπτικές για την ευρωζώνη των 19 χωρών, καθώς η Ρωσία συμπιέζει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό πριν από τον χειμώνα για να αντιδράσει στις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια ύφεση στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν βέβαιη. Κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μείωσαν τις προβλέψεις τους, αναμένοντας μείωση της παραγωγής κατά 0,4% το επόμενο έτος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται -- κατά μέσο όρο 8,8% το 2023 σε σύγκριση με 8,4% φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, λιγότερες αποταμιεύσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Πακέτο μέτρων ανακούφισης των πολιτών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

«Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος με τα προβλήματά του», τόνισε ο καγκελάριος στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απρόσμενο άλμα πληθωρισμού, υπό πίεση η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Αυξήθηκε στο 8,5% ο πληθωρισμός, ενώ προβλεπόταν μείωση στο 8,1%. Μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια. Αύριο οι ανακοινώσεις από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Η ΕΚΤ πιέζεται για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.