ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Τέσσερις χώρες στηρίζουν την παροχή φυσικού αερίου από το ΑζερμπαΪτζάν

Η Κομισιόν έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως έως το 2027.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας πρότειναν την αποστολή πρόσθετης προμήθειας φυσικού αερίου για το οποίο έχει δεσμευτεί το Αζερμπαϊτζάν να παρέχει στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές αντί της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Μιλώντας σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ράντεφ τόνισε ότι αυτές οι τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν προσφέρει τα δίκτυά τους για να επιτρέψουν ταχύτερες και φθηνότερες αποστολές αζερικού φυσικού αερίου στην κεντρική, δυτική και νότια Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Ιούλιο ένα μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως έως το 2027.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα διπλασιάσουμε τουλάχιστον την παραγωγή και θα εξάγουμε στην Ευρώπη. Διαθέτουμε τους πόρους», είπε ο πρόεδρος Αλίεφ σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι επί χρόνια ένας αξιόπιστος εταίρος και προμηθευτής.

Ο αγωγός TAP, το τελευταίο σκέλος του δικτύου αγωγών του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 8 bcm αζερικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία. Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει μια αύξηση κατά 40% στα 11,2 bcm φέτος.

Ο πρόεδρος Ράντεφ ανέφερε ότι μια άλλη διαδρομή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και φθηνότερη για να αναλάβει κάποιους από τους επιπλέον όγκους. «Αυτό που προσφέρεται θα επιτρέψει... άμεση μεταφορά αζερικών προμηθειών μέσω των ολοκληρωμένων δικτύων φυσικού αερίου αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος θα συζητήσει την ιδέα με άλλους ηγέτες των Βαλκανίων και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία καταφτάνει στη Σόφια αύριο Σάββατο για την επίσημη έναρξη σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας που θα μεταφέρει αρχικά 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου ετησίως στη Βουλγαρία.

«Είμαι βέβαιος ότι θα επιτρέψει το αζερικό αέριο να μεταφερθεί όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Ευρώπη σε μεγαλύτερους όγκους και θα υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου στο σύνολό της», δήλωσε ο Αλίεφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν: Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη ΝΑ Ευρώπη

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τη Βουλγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η βαλκανική αυτή χώρα προμηθευόταν το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία προτού ο Πούτιν ξεκινήσει, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμος ο ΤΑΡ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης - Κόμβος η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν συμφωνήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μπακού την περασμένη Δευτέρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θέλει να τριπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν

«Κλειδή» για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί ο Νότιος Διάδρομος. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το 2023 θα επεκταθεί η χωρητικότητά του στα 12 δισ. κυβ. μέτρα.