ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Tramp
Shutterstock

Παραπέμπεται σε δίκη τον Ιανουάριο ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης, αλλά και ο πρώτος που βιώνει κάτι τέτοιο στην πρώτη του θητεία.

Την ιστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, πήρε η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα. Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας, διότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Ο Τραμπ, σε ομιλία του στο Μπατλ Κρικ (Μίσιγκαν, βόρεια) κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ στη Γερουσία, λέει η Ν. Πελόσι

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Άνω Βουλή.

Ο πρόεδρος «αυτή τη στιγμή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Δημοκρατική Πελόζι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους η Πελόσι απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.

Ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα, Πέμπτη, όσον αφορά την παραπομπή του Τραμπ.

Η Κάτω Βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.

Ο Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην Άνω Βουλή, Τσακ Σούμερ, έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.

Η Πελόζι πιθανόν ασκεί πίεση στον Μακόνελ για να διαπραγματευθεί γρηγορότερα με τον Σούμερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Λευκός Οίκος εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις κατά Τραμπ σε συνάντηση Λευκού Οίκου με ομάδες κατά των αμβλώσεων

Οργανώσεις κατά των αμβλώσεων συναντούν σήμερα αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την απουσία αυστηρών μέτρων από τον Τραμπ. Εντείνονται οι εντάσεις ανάμεσα στο κίνημα και τον πρώην πρόεδρο.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για ΑΤΙΑ

Το Πεντάγωνο δημοσίευσε απόρρητα αρχεία για UAP, τηρώντας υπόσχεση Τραμπ. Περιλαμβάνονται αναφορές για ιπτάμενους δίσκους και περίεργες σφαίρες. Η ανησυχία αυξάνεται λόγω πιθανών τεχνολογικών δοκιμών από ξένα κράτη.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα για ΑΤΙΑ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα πρώτα έγγραφα για τα UFO, που ήταν απόρρητα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες να αποκαλύψουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με UAP, στο πλαίσιο της διαφάνειας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για επίσκεψη απεσταλμένων Τραμπ στην Ουκρανία για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Ουκρανία για να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες ειρήνης, τονίζοντας ότι αναμένει εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι.