ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή του νόμου απαγόρευσης επιστροφής αρχαιοτήτων

Σήμερα εξάλλου στην Βουλή των Λόρδων ξεκινάει μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους.

Το 54% των Βρετανών λέει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Σε άρθρο του δε στην εφημερίδα Times μεταξύ άλλων τονίζει πως «το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια. Του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, για να μπορεί να τα δει κάποιος στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα έχει απορρίψει προσφορές δανεισμού. Η ιδέα όμως μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Νταβίν με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής», επισημαίνει ο λόρδος Εντ Βέιζι.

Σήμερα εξάλλου στην Βουλή των Λόρδων ξεκινάει μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους. Αυτή είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karolos londino stemma
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η τελετή στέψης του Καρόλου Γ΄ της Μεγάλης Βρετανίας

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τοποθέτησε αργά το 360 ετών στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου καθώς καθόταν σε θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον The Parthenon Project

Ο συγκεκριμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός καλεί τόσο τους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσουν ή να το εντάξουν στη μεταξύ τους συμφωνία.