ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
borrell
Φώτο: Shutterstock

Τα ΗΑΕ ζητούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις Μπορέλ περί «ζούγκλας»

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν χθες Δευτέρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις για τις «ρατσιστικές», όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα τον προστατεύσουν χτίζοντας τοίχους. Ένας μικρός, όμορφος κήπος που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους για να εμποδίσει τη ζούγκλα να εισέλθει δεν είναι λύση. Διότι η ζούγκλα έχει μεγάλες ικανότητες ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οι κηπουροί θα πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του είναι ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να έχουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη από το ΣΑ για επίθεση με drone σε πυρηνικό σταθμό στα ΗΑΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σφοδρά τη μη επανδρωμένη επίθεση σε γεννήτρια κοντά στον πυρηνικό σταθμό Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και ζητώντας άμεσο τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους και υποδομές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου, χωρίς να αποδώσει ευθύνη. Έξι drones εξαπολύθηκαν πρόσφατα κατά της χώρας από το Ιράκ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: «50-50» οι πιθανότητες συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν για το Ορμούζ

Αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν για το Στενό του Ορμούζ είναι 50-50, σημειώνοντας πως οι Ιρανοί έχουν χάσει ευκαιρίες λόγω υπερεκτίμησης της ισχύος τους και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθεί αυτό.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Επαναφορά ρεύματος στον σταθμό Μπαράκα μετά από επίθεση drone

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως η ηλεκτροδότηση στη Μονάδα 3 του πυρηνικού σταθμού Μπαράκα στα ΗΑΕ αποκαταστάθηκε, μετά από πυρκαγιά λόγω drone. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας ούτε επίπτωση στην ασφάλεια.