ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aeroplano, Airplane
Φωτο: Shutterstock

Η Greenpeace καλεί να απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2022, έγιναν 16.147 πτήσεις ιδιωτικών τζετ από και προς το αεροδρόμια Schiphol και από και προς αυτό του Ρότερνταμ.

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει σήμερα τον αντίκτυπο στο κλίμα της μεγάλης αύξησης του αριθμού των πτήσεων ιδιωτικών αεροσκαφών από ολλανδικά αεροδρόμια, τασσόμενη υπέρ της απαγόρευσής τους.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2022, έγιναν 16.147 πτήσεις ιδιωτικών τζετ από και προς το αεροδρόμια Schiphol και από και προς αυτό του Ρότερνταμ, με άλλα λόγια περισσότερες από ό,τι ολόκληρο το 2019, προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε η Greenpeace επικαλούμενη μελέτη.

Η ολοένα πιο συχνή χρήση αυτού του πολυτελούς τρόπου μεταφοράς ευθύνεται για εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίσες με εκείνες σχεδόν 40.000 οχημάτων τον χρόνο.

«Έχουμε σοκαριστεί διότι σε περίοδο κλιματικής κρίσης, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων άρχισε να πετάει όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο με ιδιωτικά τζετ, που μολύνουν περισσότερο», σχολίασε η Ντέβι Ζλοχ, ειδική για το κλίμα και την ενέργεια στην ολλανδική Greenpeace.

«Πρέπει να σταματήσει αυτό, απευθύνουμε έκκληση να απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ.

Η μελέτη διενεργήθηκε από το κέντρο περιβαλλοντικών μελετών CE Delft έδειξε επίσης ότι η μια ιδιωτική πτήση στις τρεις που αναχωρεί από το Σίπολ ή το αεροδρόμιο Χάγης-Ρότερνταμ έχει προορισμό που απέχει λιγότερα από 500 χιλιόμετρα.

«Οι δημοφιλείς προορισμοί συμπεριλαμβάνουν το Παρίσι και ακόμη και την Αμβέρσα, πόλεις στις οποίες πολύ εύκολα μπορεί να πάει κανείς με τρένο», επισημαίνει η Greenpeace στην ανακοίνωσή της.

«Οι πιο δημοφιλείς πτήσεις είναι αυτές προς προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, η Ιμπίθα και οι Κάννες», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Greenpeace τονίζει ότι οι ιδιωτικές πτήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στους στόχους για το κλίμα που έχει ορίσει η ολλανδική κυβέρνηση και δεν συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 440.000 πτήσεων που καθιέρωσε το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.

«Αυτή η εξαίρεση για τα ιδιωτικά αεροσκάφη δείχνει ακριβώς τι πάει λάθος με την αεροναυτική βιομηχανία», πρόσθεσε η κυρία Ζλοχ. «Θέλουμε η αεροναυτική βιομηχανία να σταματήσει να μολύνει και να θέσει κλιματικούς στόχους επιτέλους».

«Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουν οι σύντομες πτήσεις και τα ιδιωτικά πολυτελή τζετ για τους πλούσιους», σύμφωνα με την κυρία Ζλοχ.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην business class καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα αεροσκάφη, επισήμανε η ίδια, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κανονικές θέσεις ώστε να χωρούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στα αεροσκάφη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλόδοξοι στόχοι από ΕΕ για τις αποθήκες άνθρακα με ορίζοντα το 2030

Ο νέος στόχος της ΕΕ που είναι κατά 15% υψηλότερος για τις καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τους ρύπους στην ΕΕ το 2030 από 55% σε περίπου 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Ellada-rypansi-Athens-Pireus
ΔΙΕΘΝΗ

Πουθενά στη Γη δεν υπάρχει ασφάλεια από τα σωματίδια της ρύπανσης του αέρα

Tα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 έχουν μειωθεί στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν αντίθετα αυξηθεί στη Ν. Ασία, στην Αυστραλία - Ν.Ζηλανδία και στη Λατινική Αμερική.
ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η εποχή αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων στη Βουλγαρία

Στην προστατευόμενη περιοχή Καλίμοκ-Μπράσλεν υπήρχαν 32 ζευγάρια πουλιών στην παλαιά, τεχνητή πλατφόρμα φωλιάσματος ενώ άλλοι 40 αργυροπελεκάνοι θεάθηκαν στη νέα πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από την BSPB τον Δεκέμβριο του 2022.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών επετεύχθη στον ΟΗΕ

Ο τελευταίος γύρος των σχετικών διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από την «γαλάζια οικονομία».