ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

H SpaceX θα αντικαταστήσει την Ρωσία σε δύο εκτοξεύσεις αποστολών του ESA

Οι δύο εκτοξεύσεις θα γίνουν το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, με πυραύλους Falcon 9 της Space X, όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επέλεξε οριστικά την αμερικανική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ για να αντικαταστήσει τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos σε δύο σημαντικές εκτοξεύσεις αποστολών κατά τη διετία 2023-24. Οι δύο αποστολές αφορούν το νέο ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid (Ευκλείδης) που θα μελετήσει τη σκοτεινή ύλη στο σύμπαν, καθώς και το σκάφος Hera (Ήρα) που θα αποτελέσει συνέχεια της αποστολής DART της NASA στους αστεροειδείς Δίδυμο και Δίμορφο.

Οι δύο εκτοξεύσεις θα γίνουν το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, με πυραύλους Falcon 9 της Space X, όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ. Οι δύο αποστολές αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με ρωσικούς πυραύλους "Σογιούζ", αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διατάραξη των ευρω-ρωσικών σχέσεων η ESA αναζήτησε εναλλακτική λύση, καταλήγοντας στην αμερικανική εταιρεία.

Η ESA αποφάσισε επίσης να εκτοξεύσει στις αρχές του 2024 τον νέο ευρωπαϊκό δορυφόρο παρατήρησης της Γης Earthcare - μέλος της «οικογένειας» του προγράμματος Copernicus - με ευρωπαϊκό πύραυλο Vega C της αεροδιαστημικής εταιρείας Arianespace.

Η ESA έκανε, εξάλλου, γνωστό ότι ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 6 θα κάνει το «παρθενικό» ταξίδι του στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, με καθυστέρηση περίπου τριών ετών σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για πρώτη εκτόξευση του το 2020. Ο πύραυλος προοριζόταν να ανταγωνιστεί τη SpaceX. Μέχρι τώρα η Ευρώπη χρησιμοποιούσε τον πύραυλο Vega για μικρά φορτία στο διάστημα, τον ρωσικό Σογιούζ για μεσαία φορτία και τον σύντομα «συνταξιοδοτούμενο» γαλλικό Ariane 5 για τα πιο βαριά φορτία. Η ESA ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους τρεις εναπομένοντες πυραύλους της Ariane 5 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εξερράγη ο πύραυλος του Έλον Μασκ στην πρώτη δοκιμαστική πτήση

Σύμφωνα με την Space X, αποτελεί επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι απογειώθηκε ο τεράστιος πύραυλος Starship που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φορτία και ανθρώπους πέρα από τη Γη και είναι κρίσιμος για τα σχέδια της NASA.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση του Λευκού Οίκου στον Μασκ για αντισημιτικές δηλώσεις του

Ο δισεκατομμυριούχος είχε γράψει απάντηση σε μια ανάρτηση που υποστήριζε ότι οι εβραϊκές κοινότητες «προωθούν ακριβώς το ίδιο διαλεκτικό μίσος εναντίον των λευκών που λένε ότι θέλουν να μην χρησιμοποιείται εναντίον τους».
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ αποκαλεί «πραγματική αλήθεια» την αντισημιτική ανάρτηση στο X

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή αξία περίπου 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει επανειλημμένα επικριθεί για την προώθηση περιεχομένου που επιτίθεται στους Εβραίους.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ίλον Μασκ επικρίνει την γερμανική στήριξη στις διασώσεις μεταναστών

«Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει αλλά είμαι απολύτως υπέρ μιας σημαντικής επέκτασης και της απλοποίησης της νόμιμης μετανάστευσης», έγραψε ενδιαμέσως επίσης ο Ίλον Μασκ στο X.