ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Truss-Liz-Prime-Minister
Φωτο: Shutterstock

Η Τρας δικαιούται 129.000 δολάρια ετησίως για 45 ημέρες πρωθυπουργίας

Παρά το σύντομο της θητείας της, δικαιούται να λάβει πληρωμές στο πλαίσιο του επιδόματος δαπανών δημόσιου καθήκοντος (PDCA), ενός κυβερνητικά ρυθμιζόμενου προγράμματος που εισήχθη το 1990.

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά θα μπορεί να διεκδικήσει έξοδα ύψους έως και 115.000 λιρών (129.000 δολαρίων) ετησίως για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Τρας, η οποία ήταν επικεφαλής αποτυχημένων δημοσιονομικών σχεδίων και ενός βαθιά πολωμένου κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της καταστροφικής εξάμηνης θητείας της, πρόκειται να γίνει η συντομότερη σε θητεία πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της την Πέμπτη.

Η ομιλία της πυροδότησε μια κούρσα ηγεσίας που θα οδηγήσει στον διορισμό του πέμπτου συντηρητικού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου σε κάτι περισσότερο από έξι χρόνια.

Παρά το σύντομο της θητείας της, σύμφωνα με το CNN, δικαιούται να λάβει πληρωμές στο πλαίσιο του επιδόματος δαπανών δημόσιου καθήκοντος (PDCA), ενός κυβερνητικά ρυθμιζόμενου προγράμματος που εισήχθη το 1990 για να «βοηθήσει τους πρώην πρωθυπουργούς που εξακολουθούν να είναι ενεργοί στον δημόσιο βίο».

Το επίδομα αποζημιώνει τους πρώην πρωθυπουργούς για τα έξοδα γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης που προκύπτουν από τα δημόσια καθήκοντά τους.

«Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο για την κάλυψη του πραγματικού κόστους της συνέχισης της εκπλήρωσης των δημόσιων καθηκόντων», σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί είναι επιλέξιμοι για να αντλήσουν από το ΠΔΕΑ».

Το PDCA έχει περιοριστεί σε 115.000 λίρες ετησίως από το 2011 και επανεξετάζεται ετησίως από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Οι πρώην ηγέτες έχουν επίσης το δικαίωμα να διεκδικήσουν ένα επίδομα έναντι των συνταξιοδοτικών δαπανών του προσωπικού τους, το οποίο περιορίζεται στο 10% του PDCA.

Από το 2020 έως το 2021, οι πρώην πρωθυπουργοί Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ αποζημιώθηκαν με διαφορετικά ποσά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση και τους λογαριασμούς 2020-21 του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
UBS
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση της UBS για εξαγορά της Credit Suisse για έως 1 δισ. δολάρια

Η Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα σήμερα, ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγοράς της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.
ΔΙΕΘΝΗ

Τόνι Μπλερ: Η Βρετανία μελλοντικά ίσως επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο 69χρονος πρώην ηγέτης των Εργατικών είχε αντιταχθεί σθεναρά στο Brexit, διεξάγοντας μάλιστα εκστρατεία στη Βόρεια Ιρλανδία για να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος από την ΕΕ στην επαρχία αυτή.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αναίτιες επιθέσεις στο TikTok

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει τελεσίγραφο στην εφαρμογή πως αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.