ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mask-tesla
Φώτο: Shutterstock

Το Twitter, τα δύσκολα για τον Μάσκ και η «εφαρμογή για τα πάντα»

Ο Ίλον Μασκ πλήρωσε ακριβά για το Twitter,«ξήλωσε» αμέσως τα σημαντικότερα στελέχη του και τώρα καλείται να δείξει στην πράξη τι σημαίνει το σχέδιό του για «τη δημιουργία της εφαρμογής X, της εφαρμογής για τα πάντα».

Η απόκτηση του Twitter Inc για 44 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το εύκολο μέρος για τον επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος «ξήλωσε» τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της εταιρείας αμέσως μόλις οριστοποιήθηκε η εξαγορά, αλλά καλείται πλέον να αποδείξει γιατί απέκτησε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο επί μήνες αποτελούσε αντικείμενο επιθέσεων από τον ίδιο. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, υποστήριξε, αναφερόμενος στη διαδικασία εξαγοράς του Twiter ότι «εγώ και οι άλλοι επενδυτές προφανώς υπερπληρώνουμε για το Twitter αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter κατά την άποψή μου είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερες από την τρέχουσα αξία του», αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του και όσα έχει πει φαίνονται τραβηγμένα ή αντιφατικά.

Ακολουθεί το τι μέλλει γενέσθαι για τον Μασκ, τον αυτοαποκαλούμενο "Chief Twit", σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους του Twitter, αναλυτές και επενδυτές που εξέταζαν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της συμφωνίας. «Η αγορά του Twitter είναι ένα επιταχυντικό μέσο για τη δημιουργία της εφαρμογής X, της εφαρμογής για τα πάντα», υποστήριξε ο Μασκ μέσω του Twitter πριν από λίγες ημέρες. 

Η ιδέα μιας εφαρμογής για τα πάντα, η οποία αναφέρεται επίσης ως σούπερ εφαρμογή, ξεκίνησε από την Ασία με εταιρείες όπως το WeChat, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες όχι μόνο να στέλνουν μηνύματα αλλά και να κάνουν πληρωμές, να ψωνίζουν online ή να καλούν ταξί. Η υπηρεσία "όλα σε ένα" απευθυνόταν σε χρήστες που είχαν λιγότερες επιλογές σε μια περιοχή όπου η Google, το Facebook και άλλες εφαρμογές ήταν αποκλεισμένες.

Ο Μασκ είπε στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μία εφαρμογή που θα πουλάει premium συνδρομές για να μειώσει την εξάρτηση από τις διαφημίσεις, να επιτρέψει στους δημιουργούς περιεχομένου να κερδίσουν χρήματα και να επιτρέψει τις πληρωμές, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα. Δεν υπάρχουν super-apps στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή το εμπόδιο είναι υψηλό και υπάρχουν πολλές επιλογές εφαρμογών, δήλωσε Σκοτ Γκάλογουεϊ, συν-διοργανωτής του τεχνολογικού podcast Pivot και καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η Apple και η Google, θεωρούν τους εαυτούς τους ως σούπερ εφαρμογές και θα ήταν απίθανο να επιτρέψουν την ανάπτυξη άλλων σούπερ εφαρμογών, δήλωσε ο Γκάλογουεϊ. Σκεφτείτε την πρόσφατη απόρριψη από την Apple του σχεδίου της Spotify να πουλάει ηχητικά βιβλία ως ένα παράδειγμα τι εμπόδια θα  μπορούσαν να υπάρξουν.

Η προσθήκη πληρωμών, οι οποίες γενικά απαιτούν επαλήθευση της ταυτότητας, θα μπορούσε να περιπλέξει μια υπηρεσία που έχει επιτρέψει την άνθηση της ανωνυμίας, καθιστώντας το Twitter ένα ισχυρό εργαλείο για πολιτικό ακτιβισμό σε εχθρικά περιβάλλοντα, δήλωσε ο Τζέισον Γκόλντμαν, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτό το σημείο της εξέλιξης του κινητού διαδικτύου», πρόσθεσε ο Γκόλντμαν.

Οι νυν και πρώην εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι τα σχέδια του Μασκ να μειώσει τις προστατευτικές μπάρες που είναι κοινές σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα οδηγήσουν σε έναν κατακλυσμό μισητού, επιβλαβούς και δυνητικά παράνομου περιεχομένου στο Twitter. Ήδη, έχει δυσκολευτεί με τον εντοπισμό και την αφαίρεση της παιδικής πορνογραφίας. Τα μέλη της ομάδας ασφάλειας του Twitter, η οποία περιλαμβάνει συντονιστές περιεχομένου, αναμένεται να είναι μεταξύ των βασικών περικοπών θέσεων εργασίας από τον Μασκ, φοβούνται οι εργαζόμενοι.

Το 2019, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Μισώ τη διαφήμιση». Την παραμονή του αναμενόμενου κλεισίματος της συμφωνίας, απηύθυνε απευθείας έκκληση στους διαφημιστές σε ένα tweet με: «Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα κολαστήριο για όλους, όπου μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε χωρίς συνέπειες!... Το Twitter φιλοδοξεί να γίνει η πιο σεβαστή διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο, η οποία ενισχύει το εμπορικό σας σήμα και αναπτύσσει την επιχείρησή σας». Όμως οι διαφημιστές δεν «τσίμπησαν το δόλωμα». 

Επισημαίνουν το σχέδιο του Μασκ να επαναφέρει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως σημαντικό εμπόδιο για να ξοδέψουν χρήματα στο Twitter. Το Twitter ανέστειλε μόνιμα τον Τραμπ για τον κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης βίας μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να αποξενώσει τους μετριοπαθείς και φιλελεύθερους χρήστες, με αποτέλεσμα να απομακρύνει μεγάλες οικιακές μάρκες που στοχεύουν στην εμπορία προϊόντων και την απήχηση σε ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσε ο Μαρκ ΝτιΜάσιμο, ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας DiMassimo Goldstein.

Μέχρι ο Μασκ να βρει νέες πηγές εσόδων, δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει αντιδράσεις από μια ομάδα που συνεισφέρει το 90% των εσόδων του Twitter.

Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να διαφυλάξει την ελευθερία του λόγου κάθε είδους, αλλά έχει επίσης υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τους παγκόσμιους ηγέτες που στοχεύουν να περιορίσουν την εξάπλωση των κορυφαίων τεχνολογικών ομίλων. Τον Μάιο, ο Μασκ δήλωσε σε ένα βίντεο στο Twitter ότι συμφωνεί με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ψηφιακά μέσα, ο οποίος θα αναγκάσει τους κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου ή να κινδυνεύσουν με πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων, σε μια από τις πιο αυστηρές προσεγγίσεις στον κόσμο για τη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρη την Ασία σκληραίνουν επίσης τη νομική τους στάση απέναντι στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διατάσσουν την αφαίρεση του περιεχομένου που θεωρούν παράνομο, το οποίο περιλαμβάνει την ομιλία πολιτικών αντιφρονούντων.

Στην Ινδία, το Twitter έχει δώσει μια "εξελιγμένη μάχη" με την κυβέρνηση για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή η μάχη θα τεθεί σε κίνδυνο με τον Μασκ επικεφαλής, δήλωσε ο Γκόλντμαν.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Tesla στην Κίνα, όπου απέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα μπορούσε επίσης να θέσει το Twitter σε κίνδυνο, δήλωσε ο Γκόλντμαν, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter. «Η ιδέα είναι ότι ο Μασκ θα είναι αυτός που θα συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση και ενδεχομένως θα παραδώσει πληροφορίες για τους χρήστες, αυτό είναι πολύ τρομακτικό», εκτίμησε το πρώην στέλεχος. 

Το Twitter είναι στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τα αιτήματα παροχής στοιχείων από τις κυβερνήσεις, αλλά ο Μασκ έχει δείξει την περιφρόνησή του προς αυτούς τους εμπειρογνώμονες. «Το αν ο Τραμπ θα επανέλθει ή όχι, νομίζω ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι», σημείωσε ο Γκόλντμαν και προσέθεσε ότι «αλλά αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι ότι η διεύθυνση IP ενός αντιφρονούντα θα μπορούσε να αποκαλυφθεί». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο στον Μασκ στην Τουρκία για την εξαγορά του Twitter χωρίς άδεια

Το πρόστιμο έρχεται μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter που είχε επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση μετά την αυξανόμενη οργή της κοινής γνώμης για την αντίδραση της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν στους φονικούς σεισμούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Twitter Inc. απέλυσε προχθές το 10% του εργατικού δυναμικού της

Oι απολύσεις, αφορούσαν υπεύθυνους διαχείρισης έργου, αναλυτές δεδομένων και μηχανικούς αρμόδιους για τη μάθηση των μηχανών και την αξιοπιστία της υπηρεσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλέστηκε ενημερωμένες πηγές.
ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομική «αιμορραγία» στο Twitter έχει προκαλέσει η αγορά του Μάσκ

Από όταν το Twitter πέρασε στα χέρια του Μασκ, τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότερες από 500 εταιρείες που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο ζητάει καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από τον Ίλον Μάσκ

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακής Τεχνολογίας, βρέθηκε στην Καλιφόρνια στην αρχή του 2023, ενώ είπε στον Μασκ ότι η Γερμανία αναμένει από το Twitter να συμμορφωθεί εθελοντικά με τις σχετικές δεσμεύσεις.
mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Twitter: Ζητά να απορριφθεί αγωγή για εργασιακές διακρίσεις σε βάρος ΑμΕΑ

Οι δικηγόροι του Twitter κατέθεσαν προσφυγή κατά της αγωγής που υποβλήθηκε το Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες δεν έχουν ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε από τις ενέργειες της εταιρείας στόχευε άτομα με ειδικές ανάγκες.