ΓΔ: 2209.91 0.10% Τζίρος: 22.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:41
Σημαία της Λιβύης
Η σημαία της Λιβύης κυματίζει μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ζητά τη βοήθεια πέντε «φίλων» χωρών

Τη συνδρομή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας ζήτησε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εναντίον του στρατάρχη Χαφτάρ.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη.

Χθες, Πέμπτη, η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Η επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ο στρατάρχης Χάφταρ έδωσε στις οργανώσεις αυτές «την κατάλληλη ευκαιρία και το κλίμα προκειμένου να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου οι δραστηριότητές τους αυξήθηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ καλεί επίσης να ενταθεί η συνεργασία στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ανθρώπων.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».

Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη την ΚΕΕ στον πόλεμό της κατά των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, παρέχοντάς του κυρίως τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις υπέρ του Χάφταρ υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Ρωσία και η Γαλλία κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν τον στρατάρχη, τουλάχιστον στο διπλωματικό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 284 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 363 μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε στις 4 Απριλίου η ένοπλη σύρραξη που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Λίβυων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου αλ Χαντάντ

Ο θάνατος του αρχηγού Γενικού Επιτελείου της Λιβύης σε αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία προκάλεσε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώνοντας τις αντίπαλες πλευρές της χώρας και προκαλώντας συγκίνηση και θλίψη σε Ανατολή και Δύση.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους με αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της Λιβύης συνετρίβη κοντά στην Άγκυρα. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τρίπολης. Η επαφή χάθηκε στις 20:52, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή τουρκικού αεροσκάφους με αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της Λιβύης συνετρίβη κοντά στην Άγκυρα. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τρίπολης. Η επαφή χάθηκε στις 20:52, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Νεκρός ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων σε αεροπορικό δυστύχημα

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στην Άγκυρα, μαζί με άλλους στρατιωτικούς.
Αεροπορικό δυστύχημα Κορέα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Συντριβή αεροσκάφους με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με λιβυκή στρατιωτική αποστολή, μεταξύ τους ο στρατηγός Αλ-Χαντάντ, συνετρίβη έξω από την Άγκυρα. Το Falcon 50 είχε ζητήσει έκτακτη προσγείωση πριν χαθεί η επαφή πάνω από τη Χάιμανα.