ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vivlia
Shutterstock

Οριστικό τέλος στο mega deal των 2,2 δισ. μεταξύ Penguin και Paramount

Η συγχώνευση δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά του βιβλίου. Πλέον η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στον κόσμο Penguin Random House και ο ανταγωνιστικός εκδοτικός οίκος Simon & Schuster απέσυραν μία συμφωνία συγχώνευσης 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια της Penguin, η γερμανική πολυεθνική εταιρία Bertelsmann.

Η Bertelsmann είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα προσφύγει κατά απόφασης δικαστή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, μία εξαγορά της Simon & Schuster θα ήταν παράνομη, καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις αμοιβές των συγγραφέων. Ωστόσο, η γερμανική εταιρία ανέφερε σε μία χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster».

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι η γερμανική εταιρία δεν στάθηκε δυνατό να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια της Simon & Schuster για την παράταση της συμφωνίας συγχώνευσης, αλλά και για την προσφυγή κατά της απόφασης της δικαστή.

Η δικαστής Φλόρενς Παν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια αποφάσισε την 31η Οκτωβρίου ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέδειξε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον ανταγωνισμό «στην αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης στις ΗΠΑ, αναφορικά με τα βιβλία που αναμένεται να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων». Με τη διάλυση της συμφωνίας η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Η Paramount ανακοίνωσε χθες ότι ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster είναι ένα «μη σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για την ίδια. «Δεν στηρίζεται στα βίντεο και έτσι δεν ταιριάζει στρατηγικά στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Paramount», ανέφερε η εταιρία σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες υποθέσεις εταιρικών συγχωνεύσεων που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού για τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, και σε μείωση των πληρωμών προς τους συγγραφείς που κερδίζουν ποσά άνω των 250.000 δολαρίων.

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Ζέιντι Σμιθ και Ντάνιελ Στιλ, ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Στίβεν Κινγκ και Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, μεταξύ άλλων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή το Νοέμβριο του 2021 με στόχο τον τερματισμό της συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».