ΓΔ: 2235.47 -1.11% Τζίρος: 161.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:40
Φώτο: Shutterstock

Μ. Λεμέρ: Η κυβέρνηση μας χρησιμοποίησε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό

Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ξεκίνησε έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προκαταρκτικής που αφορά την αμερικανική εταιρεία McKinsey και τους δεσμούς μεταξύ τους.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό στο παρελθόν και τώρα προσπαθεί να το διορθώσει, παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε σφοδρά τους τελευταίους μήνες για την «υπερβολική εξάρτησή» της από εταιρείες συμβούλων. Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ξεκίνησε έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προκαταρκτικής που αφορά την αμερικανική εταιρεία McKinsey και τους δεσμούς την με τον πρόεδρο. «Το παρακάναμε. Επί χρόνια, αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βασίζονταν υπερβολικά σε εταιρείες συμβούλων. Αυτό ξέφυγε. Διορθώθηκε από την οδηγία της πρωθυπουργού όλα τα υπουργεία να μειώσουν κατά 15% τη χρήση εταιρειών συμβούλων», είπε ο Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2021 μέχρι το δεύτερο μισό του 2022, το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα, κατάφερε να περιορίσει κατά 34% τη χρήση εταιρειών συμβούλων, εξήγησε. Ο Λεμέρ δεν σχολίασε την είδηση ότι η οικονομική εισαγγελία διεύρυνε την έρευνά της, που αφορούσε το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής εκ μέρους της McKinsey ώστε να συμπεριλάβει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες αυτές στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022. Ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του 2017 έχουν ήδη ελεγχθεί από τις δικαστικές αρχές και δεν βρέθηκε κάτι αξιόμεμπτο. Μια έκθεση της Γερουσίας, τον Μάρτιο του 2022, σημείωνε ότι η κυβέρνηση είναι «εξαρτημένη» από εταιρείες συμβούλων, όπως τη McKinsey.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να αποκλιμακώσουν μετά τα γεγονότα στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτικό αποκλεισμό και το Ιράν έκλεισε για λίγο τα Στενά του Ορμούζ.
Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Τουσκ: Πυρηνική αποτροπή και άμυνα στο επίκεντρο στο Γκντανσκ

Ο Μακρόν και ο Τουσκ θα ενισχύσουν τη συνεργασία Γαλλίας-Πολωνίας σε άμυνα και πυρηνική αποτροπή για μια ισχυρότερη Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της συνθήκης Νανσύ και με αναφορές στη συμβολική ιστορία.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στο Ιράν

Η Βρετανία εμμένει στη διπλωματική επίλυση της κρίσης με το Ιράν, αποφεύγοντας τη στρατιωτική κλιμάκωση. Ευρωπαϊκοί ηγέτες προτείνουν πολυεθνική αμυντική αποστολή για σταθερότητα και ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ζητά η σύνοδος Παρισιού

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεσο και χωρίς όρους άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, μετά από τηλεδιάσκεψη 40 χωρών με τον Κ. Μητσοτάκη. Χαιρέτισε την παύση πυρός ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας χωρίς διόδια.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υπεράσπιση εκδοτικού πλουραλισμού μετά την αποπομπή Νορά

Ο Μακρόν επεσήμανε τη σημασία του πλουραλισμού στον εκδοτικό χώρο, εν μέσω κρίσης λόγω της απομάκρυνσης του Ολιβιέ Νορά από τον οίκο Grasset, που αποδίδεται στον Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος κατηγορείται για ακροδεξιές θέσεις.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: 30 χώρες συζητούν αποστολή για την ασφάλεια του Ορμούζ

Περίπου 30 ηγέτες θα συμμετάσχουν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, υπό συμπροεδρία Μακρόν και Στάρμερ, με συμμετοχές από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος.