ΓΔ: 1474.1 -0.48% Τζίρος: 21.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μ. Λεμέρ: Η κυβέρνηση μας χρησιμοποίησε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό

Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ξεκίνησε έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προκαταρκτικής που αφορά την αμερικανική εταιρεία McKinsey και τους δεσμούς μεταξύ τους.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε εταιρείες συμβούλων σε υπερβολικό βαθμό στο παρελθόν και τώρα προσπαθεί να το διορθώσει, παραδέχτηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε σφοδρά τους τελευταίους μήνες για την «υπερβολική εξάρτησή» της από εταιρείες συμβούλων. Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι ξεκίνησε έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προκαταρκτικής που αφορά την αμερικανική εταιρεία McKinsey και τους δεσμούς την με τον πρόεδρο. «Το παρακάναμε. Επί χρόνια, αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βασίζονταν υπερβολικά σε εταιρείες συμβούλων. Αυτό ξέφυγε. Διορθώθηκε από την οδηγία της πρωθυπουργού όλα τα υπουργεία να μειώσουν κατά 15% τη χρήση εταιρειών συμβούλων», είπε ο Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2021 μέχρι το δεύτερο μισό του 2022, το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα, κατάφερε να περιορίσει κατά 34% τη χρήση εταιρειών συμβούλων, εξήγησε. Ο Λεμέρ δεν σχολίασε την είδηση ότι η οικονομική εισαγγελία διεύρυνε την έρευνά της, που αφορούσε το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής εκ μέρους της McKinsey ώστε να συμπεριλάβει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες αυτές στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022. Ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του 2017 έχουν ήδη ελεγχθεί από τις δικαστικές αρχές και δεν βρέθηκε κάτι αξιόμεμπτο. Μια έκθεση της Γερουσίας, τον Μάρτιο του 2022, σημείωνε ότι η κυβέρνηση είναι «εξαρτημένη» από εταιρείες συμβούλων, όπως τη McKinsey.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί τους ΥΠΕΞ τεσσάρων αραβικών χωρών

«Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της επιθυμίας» της Γαλλίας να «συνεργαστεί με τους Άραβες υπουργούς προκειμένου να ασκήσουν πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν θα στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος «επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, διαχρονικά και μαζί με τους εταίρους της, ώστε να ηττηθεί η Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο».
smartphone
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone από παιδιά

Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες κανένα κράτος μέλος δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι νέοι 18-24 ετών εγκαταλείπουν τον Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών

Στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις επισημαίνεται η στροφή των νέων προς την ακροδεξιά λίστα, αλλά και προς τα ψηφοδέλτια των σοσιαλιστών και των οικολόγων ενώ σημειώνεται ότι η ρήξη είναι ξεκάθαρη από το 2022.